Kultura

GALERIJA ALUMINIJ ‘Riječi boje i boja riječi’ Antuna Masle u Mostaru

GALERIJA ALUMINIJ 'Riječi boje i boja riječi' Antuna Masle u Mostaru

Izložba velikog dubrovačkog akademskog slikara Antuna Masle otvorena je 12. travnja u Galeriji ‘Aluminij’ u Mostaru.

Na izložbi “Riječi boje i boja riječi – ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci”, koju Dubrovačke ljetne igre priređuju u povodu 50. obljetnice smrti ovog umjetnika, predstavljeno je 38 djela “slikara s pticom i zavičajnim suncem u njedrima”.

”Počašćena sam što imam privilegiju otvoriti vrhunsku izložbu poznatog hrvatskog akademskog umjetnika i pjesnika Antuna Masle”, izjavila je ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Krhki skeptik, senzibilni i emotivni sanjar Antun Masle je rođen 1. rujna 1919. u Orašcu, pokraj Dubrovnika, a umro je 20. kolovoza 1967. godine.

Posljednje dvije godine života borio se s teškom bolešću, a premda je preminuo prije 48. rođendana, ostavio je iznimno velik slikarski opus.

”Znali smo da se sa kulturom najprije i najbolje može doći tamo gdje treba doći, te da se kultrunim događajima mogu najgore zaliječiti rane”, naglašava predsjednik Matice Hrvatske Josip Muselimović.

Slike krase motivi koji su iz Antuna navirali, njegov rodni Orašac, umilno janje, zaigrane konje, vesele maškare, suprugu Milu koju je obožavao, anđele koje je sanjao ili sasvim obične boce na ormaru… Sav taj raskošni svijet koji ga je veselio gledao je očima dječaka kojemu je bilo teško ili koji možda nije želio odrasti i svu tu ljepotu izgubiti, napisao je Antun Karaman, autor izložbe velikog dubrovačkog slikara Antuna Masle.

Brojni ljubitelji umjetnosti uživali su u ljepoti izloženih slika koje su na prvi pogled spontane, iskrene i žarkih boja. Svi koji žele uživati u vrhunskoj umjetnosti galerija je otvorena do 11. svibnja.

Karmen Buljubašić
Studentica 2. godine studija ‘Novinarstvo’ FF u Mostaru

FOTO: Galerija Aluminij

Pročitajte još

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović