GradUrednički izbor

GLUMICA IZVRIJEĐALA DUBROVNIK Gradonačelnik: Vaš istup o izoliranom slučaju nanio nam je veliku štetu

GLUMICA IZVRIJEĐALA DUBROVNIK Gradonačelnik: Vaš istup o izoliranom slučaju nanio nam je veliku štetu

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je otvoreno pismo američkoj glumici Gabrielle Union, koja je u svojim memoarima opisala nemili događaj koji joj se dogodio u Dubrovniku prije dvije godine.

-Poštovana gospođo Union,
nemalo sam ostao iznenađen Vašom izjavom kako ste za vrijeme boravka u Dubrovniku doživjeli neugodno iskustvo gdje ste, citiram ‘iskusili veliku količinu mržnje i prijetnje nasiljem’, kako navodite, u klubu koji je prepun rasističkih simbola te neonacistima koji su bili prisutni.
U ime Grada Dubrovnika, Dubrovčana i svoje osobno izražavam najoštriju osudu takvog istupa i zgražanje nad bilo kakvim porukama mržnje i nasilja. Dubrovnik je oduvijek otvoren Grad u kojem nikad nisu postojali rasistički segregacijski klubovi. Dubrovnik je Grad koji zapravo ima jedan jedini noćni klub koji je jedan od najboljih klubova u Europi. Dubrovnik je grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i povijesti koja je na dubrovačkoj hridi razvijana više od tisućljeća. Zbog toga nas čudi takav primitivan i individualan čin.
Štoviše, ponosni smo što našu bogatu povijest krasi činjenica da je Dubrovačka Republika davne 1416. zabranila trgovinu robljem, davno prije nego što su to učinile Sjedinjene američke države i to usprkos činjenici što su glavne gospodarske grane tadašnje republike bile upravo pomorstvo i trgovina. Kao i u mnogočemu, Dubrovčani su tada već bili ispred svog vremena i u poštivanju ljudskog života i ljudskih prava. Pojam ‘slobode’ (libertas, libertà) jedan je od ključnih motiva u političkoj tradiciji starog Dubrovnika koji se održao do danas.
Vjerujem da ste svjesni kako je Vaš istup o izoliranom slučaju nanio veliku štetu Dubrovniku i svim njegovim građanima za koje će se steći dojam kako pripadaju sustavu vrijednosti koje Dubrovnik i njegovi građani nikad nisu baštinili. Dubrovnik je, naprotiv, Grad koji je uvijek prihvaćao sve dobrodošle ljude, a naši sugrađani su se prema svima ophodili kao dobri domaćini. Stoga nas je Vaš istup o događaju kojeg navodite kako se dogodio prije dvije godine krajnje iznenadio, posebice iz razloga što takav klub kakvog opisujete u Dubrovniku ne postoji.
Stoga, poštovana gospođo Union, još jednom iskazujem žaljenje zbog izdvojenog incidenta koji Vam se dogodio u našem Gradu i upućujem Vam iskrene isprike i istovremeno ističem kako je Dubrovnik uvijek bio i bit će u budućnosti Grad slobode, jednakosti i poštovanja prema svima – poručio je gradonačelnik Mato Franković.

GLUMICA IZVRIJEĐALA DUBROVNIK Gradonačelnik: Vaš istup o izoliranom slučaju nanio nam je veliku štetu

Union je, naime, u Dubrovniku boravila prije dvije godine s glumicom Jessicom Albom na NEM-u. U svojim se memoarima ‘Imate li nešto jače’ prisjetila ‘zastrašujućeg’ rasističkog incidenta koji je doživjela u Dubrovniku. Kako 24 sata prenose pisanje Peopela, glumica je s grupom prijatelja ušla u ono što je mislila da je gay bar, no kad su se malo osvrnuli oko sebe shvatili su da su okruženi ljudima koje su doživjeli kao ‘neonaciste’ koji su im odmah zaprijetili.

-Nikada nisam doživjela takvu razinu mržnje i prijetnju fizičkim nasiljem – prisjetila se Union i dodala kako ih je skupina slijedila ulicom kad su odlazili.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist