Aktualno

GLOBALNI UDAR MUP savjetuje kako se zaštititi od hakerskog napada

GLOBALNI UDAR MUP savjetuje kako se zaštititi od hakerskog napada

Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo se povodom globalnog hakerskog napada kojim je, kako navode brojni nacionalni mediji, pogođeno 100 zemalja, a među njima i Hrvatska. Iako ne navode konkretne podatke, iz MUP-a upozoravaju građane kako se zaštititi.

-Zavod za sigurnost informacijskih sustava intenzivno prati razvoj nove vrste računalne ugroze koja se tijekom petka, 12. svibnja proširila diljem svijeta, a poznata je pod nazivom Wanna Decryptor, Wannacry ili Wcry. Radi se o samoreplicirajućem računalnom virusu čija je osnovna zadaća kriptiranje podataka koji se nalaze na zaraženom računalu.

Kao način širenja Wcry iskorištava ranjivost MS17-010 te korištenjem EternalBlue/DoublePulsar alata ostvaruje pristup na ciljana računala. Također, postoji mogućnost da se u svrhu zaraze ciljanih računala odnosno informacijskih sustava koristi i phishing metoda na način da se ciljanom korisniku isporuči poruka elektroničke pošte sa zaraženim privitkom čijim se otvaranjem pokreće izvršavanje zlonamjernog koda – navode iz MUP-a
Ovoj vrsti napada podložni su sustavi Microsoft Windows Vista SP2, Windows Server 2008 SP2 i R2 SP1, Windows 7, Windows 8.1, Windows RT 8.1, Windows Server 2012 i R2, Windows 10 i Windows Server 2016.

Iz MUP-a donose i preporuke za sve korisnike ranjivih sustava koje možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist