Kultura

GLAZBENA POSLASTICA U DVORU Vrhunski spoj virtuozne Ane Vidović i Zagrebačkog kvarteta

Zagrebački kvartet i gitaristica Ana Vidović u petak su u atriju Kneževa dvora, na svom prvom zajedničkom nastupu, izveli vrhunski glazbeni program sastavljen od Beethovenovog Gudačkog kvarteta u D duru, Vivaldijevih Koncerata za gitaru i gudače u C i D duru u obradi Karla Scheita, Ruždjakov Klasični vrt te Ravelov Gudački kvartet u F duru te očekivano oduševili festivalsku publiku.

Sinoćnji zajednički nastup najstarijeg hrvatskog komornog ansambla Zagrebačkog kvarteta, koji je u travnju ove godine proslavio 100. obljetnicu osnutka, i virtuozne gitarističke umjetnice Ane Vidović donio je izvedbu dva Vivaldijeva koncerta za lutnju i mandolinu u obradi za gitaru i gudače koju potpisuje gitarski virtuoz i pedagog Karl Scheit, poznat i kao „austrijski Segovia“. Ana Vidović prvi je put na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupila 1997. i za taj nastup osvojila nagradu Orlando te time postala najmlađa laureatkinja s nepunih 17 godina, a njen drugi nastup bio je upriličen prije točno 20 godina. „Knežev dvor je prekrasan prostor, pogotovo za klasičnu gitaru. Idealno akustičan i zapravo je rijetko pronaći takav savršen prostor ujedno prelijep koji glazbeniku daje posebno nadahnuće“, kazala je Ana Vidović povodom ovog dugo iščekivanog nastupa. Ana Vidović je od svojeg prvog koncerta koji je održala u osmoj godini obišla svijet oduševljavajući publiku na više od tisuću koncerata u prestižnim dvoranama i prostorima na svim kontinentima, a već više od 15 godina živi i radi u SAD-u te su, nažalost, njena pojavljivanja na hrvatskim glazbenim pozornicama rijetka. Sinoćnji festivalski nastup bio je ujedno i prvi umjetnički susret Ane Vidović i Zagrebačkog kvarteta koji je, u svojih 100 godina postojanja, često nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Od prvog nastupa 1958. brojimo ih tridesetak, a posljednji je njihov samostalni koncert na Igrama održan prije 10 godina, uz njihovu 90. obljetnicu, kada im se priključio i pjevač Krešimir Špicer. Stoga ne čudi zainteresiranost publike za koncert ove gitarističke velemajstorice i Zagrebačkog kvarteta koji su svojom vrhunskom interpretacijom pomno osmišljenog programa zadivili ljubitelje glazbe u Dvoru. Osim Vivaldijevih koncerata u obradi Karla Scheita, nakon čega je Ana Vidović publiku počastila virtuoznom solo izvedbom Tárreginog Sjećanja na Alhambru, Kvartet je izveo i Beethovenov treći gudački kvartet u D duru, najliričniji i najsuptililniji iz opusa 18, zatim rano djelo Marka Ruždjaka Klasični vrt, koji je Kvartet praizveo 1978. upravo u Kneževu dvoru, te prvi i jedini Ravelov gudački kvartet, nastao u studentskim danima ovog skladatelja.

Glazbeni program jubilarnih 70. Igara nastavlja se koncertom svjetskih zvijezda klasične glazbe, pijanistice Yuje Wang i klarinetista Andreasa Ottensamera koji će nastupiti u atriju Kneževa dvora u utorak, 6. kolovoza s početkom u 21:30.

Pročitajte još

UZ NOĆ KAZALIŠTA U GRADU Pogledajte online predstavu Kolarina ‘Novela od Stanca’

Dulist

RETROSPEKTIVA U SPONZI Slikarica Tina Violić poziva vas da razgledate njenu izložbu

Dulist

Lerove ‘Vjerenice’ u Noći kazališta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija