DuList INUrednički izbor

GLAVNI MODEL ANA CAREVIĆ Novi vintage editorial kao reakcija na dosadan perfekcionizam

GLAVNI MODEL ANA CAREVIĆ Novi vintage editorial kao reakcija na dosadan perfekcionizam

Vintage selektorica i kolekcionarka Divna Ivić, koja stoji iza kreativnog modnog i vizualnog projekta Deee Vintage, provela je novu ideju u djelo i to nije moglo proći nezapaženo. Prvi je put organizirala i snimila shooting za svoj editorial, a da pritom nije koristila sebe kao modela ili timer mobitela kao fotografa. Pravim se modelom za ovaj novi projekt pokazala Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom Ana Carević. Divnu i Anu već je odavno povezala ljubav prema vintage komadima, a zajedno su organizirale i prvi vintage buvljak u Dubrovniku. Divnina ideja od samog početka bila je da fotografije budu ironične, nesavršene, bez profesionalne šminke ili specijalnih svjetala s ofucanim detaljima poput metle, radijatora, prljavog zida iza leđa, raščupane kose… Mlada fotografkinja Kristina Vrdoljak koju je Divna izabrala za novi editorial, odmah je ušla u tu, kako kaže, ‘estetsku dimenziju’ i razumjela u potpunosti što joj je i najvažnije u fotografijama. To su ironija, iskrenost, realnost, punk duh te nadrealnost prisutna u svakodnevnosti – u svemu.
-Od početka mog online prisustva s Deee Vintageom sve mi je to bilo vrlo važno, kao reakcija na dosadan perfekcionizam toliko prisutan na fotkama ‘fashion’ blogerica (ili wannabe fashion blogerica…) na online platformama. Život i svakodnevica nisu perfektni. I u svakodnevici prečesto zaboravimo maštati i biti autoironični, a zaboravimo se cijeniti i za ono što realno jesmo. Svi previše nastoje kopirati neke fiktivne modele ili uzorke online, a s takvim stavom samopouzdanje samo pada, a isto tako naš identitet te kreativnost – reći će Divna. Odlučila je krenuti u još jednu suradnju s Anom jer, osim što je, kako ističe, ‘prekrasna djevojka i njena draga mušterija’, htjela je da se osjeti što slobodnijom, spontanijom i ‘divljom’ u ovim editorijalima.
-Efekt je to kojeg bih voljela da ga osjeti svaka osoba koja odabere i stavi na sebe neki Deee Vintage komad, a čini mi se da je to vrlo uspješno rezultiralo. Uspjeh je omogućen, ne samo zahvaljujući njenoj fleksibilnosti i tome što je realno uživala dok je bio shooting, nego i velikom talentu i senzibilnosti fotografkinje Kristine – kaže Divna. Kristinu je odabrala kao fotografkinju jer je u njenim radovima pronašla ‘to nešto što je jako blizu njene estetske koncepcije – urbano, jednostavno, istovremeno elegantno, pomalo punk i bez nekih kitsch editiranja’.
-A ima već njen izraženi stil i moram reći da me oduševljava – ističe Divna.

Kvart i beton
Editorijal se snimao u jako urbanom zagrebačkom kvartu blizu autobusnog kolodvora.
-Najiskrenije, nije mi to bila prva ideja. Prvi projekt je trebao biti shooting baš u Aninom stanu, ona bez šminke, u ‘njenom’ prostoru, okružena njezinom svakodnevnošću, ali kad je Kristina stigla na dogovor u showroom gdje se odabirao look za Anu, ostala je šarmirana kvartom pa smo ipak odlučile da kvart i beton budu u prvom djelu editorijala, a stan i svakodnevnost u drugom dijelu kojeg ćete moći vidjeti na početku idućeg mjeseca. To mi se jako dopalo jer i sama sam super fleksibilna i sklona promjenama i last minute inspiracijama u kreativnom procesu, tako da je Kristinin entuzijazam bio totalno prihvaćen i podijeljen – priča nam Divna. Ono što je htjela prenijeti fotografijama, ideja je da se može biti chic i bez nekih impozicija ili preciznih shema, bez nekih laži.
-Ljepota je u svemu kad je se zna prepoznati, a u online svijetu često je poruka totalno suprotna – većina teži prema nekom teatralnom glumljenju glamura ili prema nekoj ‘photošopskoj’, plastično-kirurškoj perfekciji koje su meni neka vrsta noćne more – rekla je Divna. Dakle, prvotni plan je bio kolekciju snimati u intimnim prostorima modela, kako bi na neki način prenijele atmosferu doma i opuštenog odnosa s odijevanjem. Cilj je bio prenijeti neopterećenost izgledom, uživanje u kreativnom procesu i suživotu s odjećom.
-Taj dio snimanja će svakako doći uskoro, međutim, kad smo se našli u prostoru koji će uskoro postati izlog za Deee vintage i ostatak vintage kolektiva te kada sam vidjela taj kvart, preplavila me inspiracija. Sve je počelo s jednom palmom među zgradama. Anu sam upoznala tek na setu, ali njena iskričava i vedra osobnost su me brzo osvojile tako da su i fotografije morale postati jednako vedre. Na kraju su te fotke postale podsjetnici na nevjerojatno zabavan i komičan dan. Uzbunile smo pola susjedstva! ‘Rastafarijanka u beretci’ je look koji je dobio najviše komplimenata, a i svoje ime taj dan. Pozdrav susjedima – ističe Kristina.

Ljubičaste tajice iz 80-ih
Na Divnin poziv za snimanje Ana je bez razmišljanja rekla ‘da’ s obzirom na to da je naglasak cijelog projekta na prirodnosti i spontanosti.
-Divna je posebna osoba čiji su životni stil i cijela životna priča van okvira pa tako i svaka njezina vintage kolekcija. Ne ograničava se isključivo na jedan stil niti razdoblje, već njezine kolekcije kriju komade od sportskih preko ozbiljnijih do odvažnijih. Kožnate hlače i kaput te ljubičaste tajice iz 80-ih bile su moje tri ljubavi na prvi pogled, događa se – ističe sa smiješkom Ana i dodaje kako je uživala u ulozi modela.
-Svakako mislim da su i Divna i Kristina za to zaslužne jer je vladala zdrava atmosfera u kojoj sam se mogla opustiti i prenijeti emociju i energiju. Osim toga, mislim da su značajnu ulogu igrali i komadi koje sam nosila, a najviše sam se pronašla u crnoj kombinaciji iza koje stoji genijalna priča i zabava – rekla je Ana koja Kristinin rad obožava i već ju neko vrijeme prati na društvenim mrežama. Kristina se također vrlo rado odazvala na Divnin poziv kako bi skupa stvorile niz editorijala s modelima.
-Ana je bila prvi model koji je otvorio put našem projektu. Divnina kolekcija vintage odjeće je krasno zaokružena priča za sve koji su spremni isprobati zanimljive sportske majice, predivne kapute ili pak dobre kožne komade. Divna se ne ograničava s bojama i materijalima pa je zajedničko stiliziranje bio pravi gušt. Najdraži komad kojeg smo fotkali na Ani mi je predivni zeleni kaput iz 70-ih. Oduševila me je koliko strogo i razigrano može istovremeno izgledati – kaže nam Kristina.

‘Komadi’ iz Italije, Berlina…
Inače, Divna i Ana su se upoznale 2018. kada je Ana kupila prvi vintage komad iz Divnine kolekcije, a bila je to crna kožnata torba iz 80-ih.
-Sjajno se zabavljamo po buvljacima koji se održavaju vikendima u Zagrebu, a u međuvremenu smo uspjele i realizirati dva buvljaka u Dubrovniku zbog čega sam jako sretna i ponosna – priča nam Ana. Divnina kolekcija odjeće i ‘asesoara’ je inače vrlo bogata tako da ima materijala za jos tisuću editorijala, istaknut će. Komade nabavlja najviše iz Italije, gdje ima svoja omiljena tajna mjesta, zatim iz Berlina kojeg zove svojom ‘drugom kućom’ te iz Pariza.
-Prije korone sam puno putovala za moj vintage hunting i to mi je bila jedna od najdražih strana ovog posla – nadam se brzom povratku tome jer mi fali k’o zrak! Sve iz moje selekcije, za bilo koje doba godine, ukusa ili veličine, konstantno je na raspolaganju: dovoljno je javiti mi se online i dogovo­riti se za sve. Sad imam, skupa s druge tri kolegice i prijateljice, i novi prostor gdje će se moći doći vidjeti i probati – po dogovoru – vintage i luxury second hand slastice – naglasila je Divna.

UPOZNAJTE DIVNU
Ljubav prema vintageu rodila se u Italiji
Rođena sam u Veroni, gdje sam trinaest godina živjela, predivan i romantičan, grad Romea i Julije. Vintage mi je strast otkad sam počela sebi sama kupovati odjeću, u tinejdžerskim godinama. Modena, grad u kojem sam živjela poslije Verone, na pola sata od Bologne, a i Bologna, gdje sam doktorirala povijest suvremene umjetnosti i živjela prije dolaska u Zagreb, sigurno su gradovi koji su pomogli da se u meni rodi ta strast. A to je zbog njihovih divnih buvljaka i second hand shopova, gdje sam se ‘smucala’ kad god bih mogla. Ono što me je najviše privlačilo je bila činjenica da sam mogla s puno manje novca sebi stvoriti ‘alternativni look’ i osjetiti se tako drukčija, ‘svoja’. To se počelo pretvarati u posao kad sam se preselila iz Italije u Zagreb (prije 4 godine). Odjećom sam napunila svoj prvi sitni stan i onda osjetila potrebu da se počnem toga rješavati. U početku sam prodavala na portalu Moje krpice, koji se pokazao puno prikladniji za second hand, dok za druge moje vintage stvarčice koristim aplikaciju Instagram gdje imam dva profila, Depop, Facebook, a uskoro Ebay i Etsy. Već se skoro tri godine sa zadovoljstvom ‘smucam’ sa svojom vintage kolekcijom i po zagrebačkim lokalima poput voljenog Kulturnog centra Mesnička, Botaničara, Pločnika itd., a u Dubrovniku sam isto nekoliko puta organizirala s Anom jako uspješne događaje od kojeg mi je u srcu ostao onaj u čarobnom Love Baru!

UPOZNAJTE ANU
Promiče slow fashion i etičnu kupnju
Ana je Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom. Studentica je druge godine diplomskog studija komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. U svijet vintagea zaljubila se preseljenjem u Zagreb, a svojim angažmanom i objavama na društvenim mrežama promiče slow fashion i etičnu kupnju.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 30. prosinca 2020. Foto: Kristina Vrdoljak

Pročitajte još

NAKON 22 GODINE Iliana Stojanović odlazi iz ‘Masline’, novi ravnatelj Božidar Šustić

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VEDRAN NIKOLIĆ Život u Belgiji

Ivana Mijić Vulinović

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist