Kultura

‘Glava lava’ drugi premijerni dramski naslov 72. Igara

'Glava lava' drugi premijerni dramski naslov 72. Igara

Drugi premijerni dramski naslov 72. Dubrovačkih ljetnih igara ‘Glava lava’, adaptacija je istoimenog romana Ivana Salečića u režiji Aide Bukvić i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, a na programu festivala je od 20. do 24. kolovoza na igralištu ispod tvrđave Minčeta.

Roman prvijenac hrvatskog publicista Ivana Salečića ‘Glava lava’ podnaslovljen ‘Dom u Dubrovniku’ objavljen je 2017. godine u izdanju Vuković & Runjić, a progovara o Dubrovniku kao mjestu sudara bremenite povijesti i burleskne tranzicije. U njemu autor isprepliće dvije priče, progovarajući o suvremenom Dubrovniku, kao i onom iz prošlih vremena s naglaskom na povijest obitelji Gundulić. Recentne gorko-humoristične peripetije oko kupovine i restauracije stana u staroj gradskoj jezgri nadopunjuju se zavodljivom i zanimljivom poviješću Grada nad kojim lebdi zloguki usud Velike trešnje.

Adaptaciju i dramatizaciju potpisuje Marijana Fumić, a režiju Aida Bukvić, višestruko nagrađivana redateljica te redovita profesorica na Odsjeku za glumu zagrebačke Akademije dramske umjetnosti kojoj je ovo prvi angažman na Dubrovačkim ljetnim igrama. Scenograf je Ivo Knezović, kostimografkinja je Mirjana Zagorec, svjetlo oblikuje Martin Šatović, autor glazbe je Maro Market, a za scenski pokret zadužena je Blaženka Kovač-Carić. Festivalski dramski ansambl čine Amar Bukvić, Iva Kraljević, Jadranka Đokić, Dražen Šivak, Branimir Vidić – Flika, Maro Martinović, Doris Šarić-Kukuljica, Romano Nikolić, Marin Klišmanić i Gloria Dubelj.

Predstava će svoju premijeru imati 20. kolovoza na igralištu ispod Minčete, a ostale izvedbe uslijedit će 21., 22., 23. te 24. kolovoza u 21.30 sati, uz izuzetak izvedbe 22. kolovoza koja će početi u 22 sata. Donator predstave je OTP banka, dugogodišnji partner Dubrovačkih ljetnih igara, a ulaznice će od sutra 24. lipnja biti dostupne online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist