Aktualno

Gipsy nije uginula od moždanog udara, već od tupe traume na zatiljku glave

Gipsy nije uginula od moždanog udara, već od tupe traume na zatiljku glave

Gipsy, jedinka u Europi izumrle vrste ćelavog ibisa koja je od prosinca prošle godine boravila u Hrvatskoj, stradala je nasilno na delti Neretve 5. ožujka. Prema mišljenju Hrvatskog veterinarskog instituta, nadležne institucije koja je provela obdukciju, ‘najvjerojatnije je uginula uslijed traumatske ozljede mozga koja je nastala tupom traumom zatiljnog dijela glave’.

Dakle, ptica je najvjerojatnije udarena nekim predmetom u glavu, osim ako nije bila otrovana, zbog čega je mogla biti dezorijentirana i sudariti se s nekom preprekom. U svom nalazu Hrvatski veterinarski institut je napomenuo kako se ne može isključiti trovanje životinje te preporučuje da se napravi daljnja toksikološka analiza u ovlaštenom toksikološkom laboratoriju.

– Nadamo se da će uzorci biti poslani na toksikološku analizu kako bi se razjasnilo je li trovanje moglo dovesti do stradanja ćelavog ibisa. Udruga Biom je od pronalaska ptice apelirala na više institucija da se uzorci pošalju na toksikološku analizu. Navedeno je bitno posebno zbog toga što su u blizini pronađene prostrijeljene krave za koje, prema našim saznanjima, također još nije izvršena toksikološka analiza – ističu iz Udruge Biom.

Kako je došlo do toga da je policija protumačila traumatsku ozljedu mozga nastalu tupom traumom zatiljka glave jučer u medijima kao ‘moždani udar’, ostaje nejasno.

Policijska uprava Dubrovačko-neretvanske županije na upit iz Udruge Biom obavijestila je ‘kako su policijski službenici nadležne policijske postaje na mjestu događaja obavili očevid kojim na preminuloj jedinki nisu pronađeni prostrijelni tragovi, a obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti moždani udar’. Također, policija navodi da je ‘u konzultaciji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđeno kako u konkretnom slučaju nema elemenata kaznenog djela.’ Možemo pretpostaviti da je takav zaključak donesen na osnovu nepostojanja prostrijelnih rana i sačme prilikom obdukcije. Međutim, zanemaruje se ključan podatak da se Gipsy nije bojala ljudi te joj se bez problema moglo prići na malu udaljenost. O tome svjedoče i fotografije s Biomovih društvenih mreža koje su nam slali građani Nerežišća, Komina i Opuzena.

Podsjetimo, Kazneni zakon Republike Hrvatske u članku 200. koji se odnosi na uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti, izričito navodi: ‘Tko protivno propisima usmrti, uništi, posjeduje, hvata ili uzima jedinku zaštićene svojte životinja, biljaka ili gljiva ili drugu zaštićenu prirodnu vrijednost, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.’ Nadalje, tko takvo nedjelo počini prema strogo zaštićenoj divljoj vrsti, prijeti mu kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ćelavi ibis je migratorna vrsta koja je izumrla u Europi, a danas je jedna od najugroženijih vrsta ptica na cijelom svijetu. U sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija u Europi. Ćelavi ibisi iz ovog programa reintrodukcije prezimljavaju u Italiji. No, neke jedinke pokušavaju prezimiti i na hrvatskoj obali Jadrana, ali pri tome stradavaju, unatoč poduzetim naporima da ih se očuva.

Početkom 2020. u Hrvatskoj su nastradala četiri ibisa, od čega dvije jedinke u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Iako je ovaj nepojmljiv slučaj imao velik odjek u javnosti, slučaj stradavanja tih ibisa nažalost nije završio kaznenom prijavom.

– Nadamo se da se isto neće dogoditi u slučaju Gipsy, a još se više nadamo da će ptice koje borave u Hrvatskoj više nikad neće biti žrtvama zločina – ističu iz Udruge Biom.

Foto: Martin Burić 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist