Županija

Gdje se stalo s izgradnjom sustava obrane od poplave desne obale Neretve?

Gdje se stalo s izgradnjom sustava obrane od poplave desne obale Neretve?

Dubrovačko-neretvanska županija inicirala je sastanak na temu prekogranične suradnje s izaslanstvom Hercegovačko-neretvanske županije u cilju ubrzanja izgradnje cjelovitog sustava obrane od poplave desne obale Neretve. Na čelu izaslanstva Hercegovačko-neretvanske županije bio je predsjednikom Vlade Nevenko Herceg.

Naime, objekti obrane od poplave se na području Metkovića grade dogovorenom dinamikom nakon izbora novog izvođača, dok se dio sustava kojeg je potrebno izgraditi na području Općine Čapljina još uvijek nije počeo graditi. Na sastanku je gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić izvijestio nazočne o poduzetim aktivnostima u svrhu rješavanja potrebne projektno-tehničke dokumentacije i ishođenja potrebnih suglasnosti, te je iskazano zadovoljstvo postignutim, uz napomenu da se očekuje brzo potpisivanje ugovora s Hrvatskim vodama.

Nazočni predstavnici lokalne i područne samouprave u prekograničnom području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te predstavnici tijela za upravljanje vodnim resursima razgovarali su i o zajedničkim problemima i projektima vodoospkrbe i odvodnje, zaštiti izvorišta i mogućnostima prekogranične suradnje putem očekivanog novog programa IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Posebna tema sastanka, izvijestili su iz Županije, bila je i realizacija projekta Gornji Horizonti, kojeg realizizra Elektroprivreda Republike Srpske, unatoč odbačenoj Studiji utjecaja na okoliš HE Dabar od strane hrvatskih članova povjerenstva za procjenu, odnosno, unatoč potpisanim multilateralnim i bilateralnim konvencijama i ugovorima koji obvezuju obje zemlje na suradnju u realizaciji projekata koji mogu utjecati na stanovništvo i područje u prekograničnom području. Istaknuta je bojazan za temeljne gospodarske grane dviju županija, te je jednoglasno zaključeno kako će obje županije zajedno tražiti od svih nadležnih tijela Hrvatske i Bosne i Hercegovine primjenu multilateralnih i bilateralnih sporazuma, te uključivanje predstavnika županija u problematiku Gornjih Horizonata.

Razgovoralo se i drugim zajedničkim interesima i projektima poput izgradnje koridora Vc, razvijanju turizma u jadranskom zaleđu, suradnji razvojnih agencija Dunea i Redah. Također, zaključeno je da će se suradnja između ove dvije županije nastaviti, a domaćin idućeg sastanka biti će Hercegovačko-neretvanska županija.

Sastanku su nazočili i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović, direktor Agencije za vodno područje Jadranskog mora Damir Mrđen, načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić, direktor Hrvatskih voda za VGO Split Mirko Duhović te zamjenica župana Marija Vučković, načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević i predstavnici grada Metkovića.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist