Kultura

‘GATARE’ U SPONZI Izložba o ženama koje redefiniraju nametnute društvene norme

U sklopu popratnog programa 72. Igara, u atriju palače Sponza u nedjelju je otvorena skupna izložba umjetnica pod nazivom ‘Gatara’. Uz kustosicu izložbe Selmu Hafizović kao jednu od umjetnica, predstavljene autorice su Rebecca Ribiccini, Marianna Mauritzio, Iva Laterza, Dubravka Lošić i Jagoda Buić.

– Veličanstveni hramovi, nebeska vrata, impozantni stupovi i Pravda s povezom na očima nastanjuju prošlost od koje smo se rastali, a koja ipak još nije nestala. Oni i dalje okružuju i vode javnost kroz njezine sudnice, obrazovne i trgovačke prostore i upravljaju preobrazbom svih onih koji prijeđu prag Zakona kako bi postali suci, porota, promatrači, nedužni ili krivci. Ove strukture predodređuju presudu prije nego što je pravni postupak odlučivanja završen. Arhitektura i Zakon udruženo se odupiru i guše glasove promjene i različitosti dok tradicionalne strukture nastavljaju oblikovati pravni identitet. Autsajderi sada nastanjuju prostore unutar struktura koji su koncepte pravde, jednakosti i slobode proželi spoznajom o različitosti. Od božanskih zakona do ljudskog stvaranja, od nametnutih struktura do lokaliziranih konstrukcija, od neutralnih normi do kontekstualne relevantnosti, prošle ideje neprestano se povlače pred budućima u vječitom stvaranju Zakona. Ipak, dođe trenutak kada promjene na površini ostave toliko dubok i trajan trag, da paralelne arhitektonske transformacije postaju nužne. Ova izložba koristi impozantnu i restriktivnu arhitekturu palače Sponza kako bi raščlanila na koje sve načine žene unapređuju, redefiniraju i preoblikuju svoju poziciju unutar društvenih normi nametnutih njihovim tijelima – zapisala je u predgovoru izložbe Hafizović.

Ulaz na izložbu je besplatan, a razgledati se može svakim danom sve do zatvaranja Igara, 25. kolovoza.

Pročitajte još

U Galeriji Otok otvara se izložba Anamarije Bezek

Dulist

ZBOG KIŠE Koncert Tere i DSO-a ipak u teatru, a Stradun Classic večeras na drugoj lokaciji

Dulist

Izložba ‘Noć’ dubrovačkih likovnih umjetnika u utorak u Sponzi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija