Kultura

‘GATARE’ U SPONZI Izložba o ženama koje redefiniraju nametnute društvene norme

U sklopu popratnog programa 72. Igara, u atriju palače Sponza u nedjelju je otvorena skupna izložba umjetnica pod nazivom ‘Gatara’. Uz kustosicu izložbe Selmu Hafizović kao jednu od umjetnica, predstavljene autorice su Rebecca Ribiccini, Marianna Mauritzio, Iva Laterza, Dubravka Lošić i Jagoda Buić.

– Veličanstveni hramovi, nebeska vrata, impozantni stupovi i Pravda s povezom na očima nastanjuju prošlost od koje smo se rastali, a koja ipak još nije nestala. Oni i dalje okružuju i vode javnost kroz njezine sudnice, obrazovne i trgovačke prostore i upravljaju preobrazbom svih onih koji prijeđu prag Zakona kako bi postali suci, porota, promatrači, nedužni ili krivci. Ove strukture predodređuju presudu prije nego što je pravni postupak odlučivanja završen. Arhitektura i Zakon udruženo se odupiru i guše glasove promjene i različitosti dok tradicionalne strukture nastavljaju oblikovati pravni identitet. Autsajderi sada nastanjuju prostore unutar struktura koji su koncepte pravde, jednakosti i slobode proželi spoznajom o različitosti. Od božanskih zakona do ljudskog stvaranja, od nametnutih struktura do lokaliziranih konstrukcija, od neutralnih normi do kontekstualne relevantnosti, prošle ideje neprestano se povlače pred budućima u vječitom stvaranju Zakona. Ipak, dođe trenutak kada promjene na površini ostave toliko dubok i trajan trag, da paralelne arhitektonske transformacije postaju nužne. Ova izložba koristi impozantnu i restriktivnu arhitekturu palače Sponza kako bi raščlanila na koje sve načine žene unapređuju, redefiniraju i preoblikuju svoju poziciju unutar društvenih normi nametnutih njihovim tijelima – zapisala je u predgovoru izložbe Hafizović.

Ulaz na izložbu je besplatan, a razgledati se može svakim danom sve do zatvaranja Igara, 25. kolovoza.

Pročitajte još

Sinoćnja izvedba Grižule posvećena velikom Miši Martinoviću

Dulist.hr

Željka Ćimić otvorila svoju prvu izložbu

Dulist

Vodeći američki tenor Lawrence Brownlee u petak u Dvoru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija