Kultura

‘BORAVAK VINCENTA U DUBROVNIKU’ U Ribarnici na Peskariji otvorena izložba Igora Hajdarhodžića

'BORAVAK VINCENTA U DUBROVNIKU' U Ribarnici na Peskariji otvorena izložba Igora Hajdarhodžića

‘Boravak Vincenta U Dubrovniku’ naslov je izložbe minijatura kojom se umjetnik i restaurator brodica Igor Hajdarhodžić predstavio u nedjelju u Ribarnici u Portu. Riječ je o djelima nastalim ovog proljeća u njegovom atelijeru na adresi u Zlatarskoj ulici kombiniranom tehnikom tuša i tempere na drvu i šperploči, a koji predstavljaju, kako je rečeno na otvaranju, labirint motiva ljudskih usamljenika i onih brodova.

– U šest tjedana Igor Hajdarhodžić s Mirom Radovanovićem naslikao je 450 slika od kojih svaka sadrži jednu ‘pipkavu štoriju’, rekli bi mi kajkavci. Sve to je ujedno prikaz života Grada kakav je uvijek bio, ali i kakav se uvijek skrivao. To je priča o Mediteranu i usamljenosti u isto vrijeme. Kao što se Igor koji put nama doima usamljen, tako su i mini likovi, portreti njegovih junaka, usamljenici koji što su više usamljeni, to radoznalije doživljavaju i vole svijet. Igor prije svega voli život, voli svijet i rekreira ga kroz umjetnost na plemenit način – poručio je ovo prilikom hrvatski pisac i novinar Tomislav Čadež.

Unutar ove izložbe na Peskariji, izložen je još jedan umjetnikov ciklus ‘Luksuzni parobrodi’ koji donose povijest Grada iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Spomenuti se ciklusi, zapisao je u najavi izložbe Čadež, među sobom razlikuju ne jedino formatom negoli i zamislima. Prvi je ciklus sklon minijaturi i lirici, a drugi uveličavanju epskoga, satiri spram takozvanog reda, takozvane discipline i takozvanog napretka.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović