DuList INUrednički izbor

GASTRO TJEDAN PRED VRATIMA Što se sprema u Good Food ‘kuhinji’?

GASTRO TJEDAN PRED VRATIMA Što se sprema u Good Food 'kuhinji'?

Prije šest godina željeli smo na kraju sezone i ljetnog reda letenja napraviti jedno događanje koje će nam u grad dovesti još više gostiju. Uspjeli smo ih zainteresirati Good Food Festivalom te je naš grad danas pun do kraja listopada – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić na predstavljanju programa šesto gastronomskog festivala.

Good Food Festival traje od 14. do 20. listopada s nizom zanimljivih događanja među kojima je i 14 radionica hrane koje će se održati u prostorima Turističkog informacijskog centra i Udruge DEŠA.

– Svake godine nam dolaze grupe i posebni charteri koji se bukiraju upravo za dolazak na Good Food Festival, na primjer iz Bavarske imamo charter koji nam dolazi od druge godine festivala. Odlučili smo trajanje festivala produžiti na tjedan dana što su tražili naši sugrađani, ali i gosti kako bi se duže uživalo u dobroj hrani – objasnila je Vlašić, podsjetivši da je naglasak festivala na domaćoj kuhinji.

Tjedan dana festivala obuhvaća razne radionice, gala večere, zabave i prezentacije tradicionalnih jela, a festival će zaključiti Dubrovačka trpeza. Uz to, možete uživati i u tjednu restorana u kojem ih sudjeluje 34 te sedam slastičarnica.

– U DEŠI se susrećemo već od sredine rujna s pitanjima ‘kad će ona hrana, kad će onaj Good Food festival?’. DEŠA će na Good Food festivalu sudjelovati sa svojim gastro radionicama u novom prostoru u Lazaretima. Kroz projekt ‘Lazareti – kreativna četvrt’ smo uredili prekrasnu kuhinju u kojoj ćemo ove godine moći primiti daleko veći broj posjetitelja. U program se uključujemo u četvrtak 17. listopada s radionicom izrade torte od skorupa, u petak ćemo raditi domaće kore za štrudele, u subotu primorski krokanat, a u nedjelju ćemo raditi domaći kruh sa sušenim rajčicama, maslinama, ružmarinom i aromatičnim biljem našeg podneblja. Sve radionice bit će od 10 do 12 sati uz prethodnu najavu da bi se izbjegle gužve – istaknula je izvršna direktorica Udruge DEŠA Ana Cvjetković.

Radionicu u prostorima DEŠE vodit će i Jadranka Ničetić, ovog puta na temu naranče.

– Imat ćemo prezentaciju jedne tradicionalne slastice, a to je torta od naranče i badema. Govorit ću o povijesnoj ulozi naranče, znamo da je prvi pisani dokument koji spominje naranču u dubrovačkom arhivu iz 13. stoljeća. Sam naziv Lokruma potječe od agruma koji su se tada uzgajali. Čut ćete i priču o običaju po kojem su svi za prvo rođeno dijete morali posaditi pet naranača, a potom je za svako drugo dijete to bilo po tri naranče. I još puno detalja kako se naranča provlačila kroz povijest, kao dar Osmanlijama koji su obožavali naše agrume, kroz pučke pjesme, prilikom vjenčanja, krštenja, gdje je sve naranča bila uključena u dubrovački život – izjavila je.

Prikladan program hrane i pića održat će se i u Dubrovačkoj pivovari, kazao je suvlasnik Dario Ševelj.

– Ove godine smo sve zamislili kao mali Oktoberfest. Burgeri i fast food su ulična hrana, a ono što ćemo nuditi bit će meso pripremano na skroz drugačiji način i druge vrste mesa, to može biti trgano meso, junetina, piletina, svinjetina i mnogo više. Uz to ćemo poslužiti sve naše pive, trenutno imamo sedam vrsta pa ćemo se malo igrati i kombinirati što ide s kojom vrstom hrane. Tri dana ćemo imati glazbu uživo, dolaze nam tri benda, a htjeli smo pokriti repertoar i za mlađe i za starije – pojasnio je.

Sunset Beach Dubrovnik organizira i večeru uz film, kao i glazbeni program.

– Ovogodišnja večera uz film u restoranu Kantenari u Sunset Beachu je zamišljena kao večer za hedoniste. Započet će s kušanjem dvaju crnih vina koja su i tematski vezana uz sam film. Uslijedit će projekcija filma Stranputica, a postav restorana bit će napravljen s foteljama i platnom te dodatnim manjim ekranima kako bi svi uživali u filmu. Za vrijeme trajanja filma bit će poslužena večera u tri slijeda, a po završetku svi prisutni će moći uživati u glazbi Maje Grgić u trajanju od nekih sat vremena – rekla je Anđela Jelić.

Tijekom festivala s Turističkom zajednicom usko surađuje i Turističko-ugostiteljska škola Dubrovnik, čiji će učenici pripremati hranu na Dubrovačkoj trpezi.

– Projekt Dubrovačka trpeza počeo je prije 11 godina s namjerom oživljavanja raznih manifestacija i gastronomskih događanja u Dubrovniku. Moram reći da je malo jedan tjedan za ovakvo programski bogato događanje. Prije smo ovo počeli raditi na kraju turističke sezone, a imam osjećaj da se ovo sad događa na polovici sezone. U ovom razdoblju se sezona i produžila. Mislim da će ovo trebati prerasti u mjesec gastronomskih događanja, dosta ljudi bi htjelo prisustvovati u radionicama – osvrnuo se profesor Luka Šimunović.

O važnosti Good Food Festivala za turizam i gastronomiju Dubrovnika, ali i tradiciji Dubrovačke trpeze govorio je i Marko Miljanić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more.

– Slažem se s kolegom Šimunovićem, i pozvao bih ugostitelje da menije koje su dali na festivalu definitivno drže tijekom cijele zime. Dubrovačka trpeza je kruna Good Food Festivala. Radi se o humanitarnoj manifestaciji, svake godine odabiremo kome će se dodijeliti prihodi. Iz godine u godinu to je sve više sredstava, a ove godine smo ih odlučili podijeliti Udruzi Lukjernica i Društvu multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije – zaključio je.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist