Koronavirus u Hrvatskoj

FUCHS IZNIO BROJKE Na Sveučilištu u Dubrovniku na COVID-19 pozitivni student i nastavnik

Sveučilište u Dubrovniku

Sitaucija na sveučilištima u Hrvatskoj nije drmatična, poručio je na konferenciji Nacionalnog stožera ministar znanosti i obrazovanja radovan Fuch. Naglasio je kako bi sva sveučilišta u slučaju potrebe u roku od 24 sata bila spremna u potpunosti se prebaciti na online nastavu.
-U stalnoj smo komunikaciji sa svim institucijama od sonovnih škola do visokoobrazovnih institucija. U suradnji s Nacionalnim stožerom uvijek sustav koji je prilično veliki pokušavamo pripremati na vrijeme. Stanje je među studentskom populacijom i zaposlenima na sveučilištima relativno dobro – rekao je dalje ministar.
-Već sad postoji hibridan pristup zastupljen primjerice na Sveučilištu u Rijeci, a Sveučilište u Puli već nekoliko tjedana ima u potpunosti online nastavu. Oni su relativno mali te su donijeli takvu odluku. Imaju pet pozitivnih djelatnika. Sveučilište u Dubrovniku ima jednog pozitivnog studenta i jednog nastavnika, u Osijeku je pozitivno 67 studenata i 14 zaposlenika, a Sveučilište Sjever je s 20 pozitivnih studenata. Zagrebačko, najveće sveučilište u Hrvatskoj ima 235 pozitivnih studenata i 90 pozitivnih zaposlenika. U Splitu je pozitivno 30 studenata – rekao je ministar. Još je jednom istaknuo kako su sva sveučilišta spremna unutar 24 sata prijeći na online nastavu iako se tu kod nekih studijskih programa situacija komplicira.
-Treba procijeniti hoće li generalno proglašavanje online nastave polučiti smanjenje pritiska na zdravstveni sustav u Hrvatskoj – rekao je Fuchs dodavši kako treba uzeti u obzir i da u svim sveučilišnim gradovima ne studiraju samo studneti iz tih gradova. U slučaju prelaska na online nastavu, rekao je, za pretpostaviti je kako bi se dio studenata vratio svojim kućama, odnosno u gradove u kojima žive.
-Situacija nije dramatična – napomenuo je. Kad je riječ o školama tu je stvar još stabilnija. Uočava se pad broja pozitivne djece.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist