Grad

FRANKOVIĆ ZA ALGEMEEN DAGBLAD Ulažemo velike napore u zadržavanje ‘zelenog’ statusa

FRANKOVIĆ ZA ALGEMEEN DAGBLAD Ulažemo velike napore u zadržavanje 'zelenog' statusa

Novinar nizozemskog dnevnog lista Algemeen Dagblad (AD) Thijs Kettenis razgovarao je s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem na temu povratka turizma. Među temama bio je i put koji je Dubrovnik prošao u posljednjem četverogodišnjem razdoblju, a koji su okarakterizirale borba s prekomjernim turizmom na početku mandata te potpuno zaustavljanje gospodarskih aktivnosti u pandemiji.

Govoreći o bliskoj prošlosti gradonačelnik se osvrnuo na 2017. godinu kada je zbog pritisaka masovnog turizma Dubrovnik u stranim medijima spominjan kao destinacija koju velikih gužvi treba izbjegavati. Velikim angažmanom gradske uprave, uspostavljanjem alata i mjera (ne više od dva kruzera dnevno, smanjenje zauzetosti javnih površina…) te suradnjom s partnerima poput udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) i Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC) zaživio je projekt „Poštujmo Grad“, a dubrovački turizam usmjeren je prema održivosti te su vrlo brzo zabilježeni prvi uspjesi. Gradonačelnik je zaključio kako je trajna održivost destinacije nešto što je cilj od kojega se neće odstupiti, a ogleda se u ravnoteži između kvalitete života građana Dubrovnika, koji su u samom središtu takvog pristupa, i najboljeg doživljaja destinacije za posjetitelje bez obzira na njihov način dolaska u destinaciju.

Gradonačelnik je također iznio trenutne epidemiološke podatke koji su izrazito povoljni, a raste i procijepljenost stanovništva koja je do danas dosegnula gotovo 50 % populacije.

-Veliku pažnju i napore ulažemo upravo u zadržavanje „zelenog“ statusa i sigurnosne protokole kako bi svim posjetiteljima omogućili ugodan i bezbrižan boravak – kazao je gradonačelnik između ostalog novinaru nizozemskog dnevnog lista.

Razinu sigurnosti koju Dubrovnik jamči svojim posjetiteljima prati i velika zainteresiranost s tradicionalnih i novih tržišta, a što potvrđuju direktni letovi s područja Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država putem dva tamošnja avio prijevoznika te uspostavljanje svakodnevnog izravnog prometa između Amsterdama i Dubrovnika nakon čak 32 godine. U lipnju je zabilježen i povratak brodova na kružnim putovanjima.

Kako navode iz Grada Dubrovnika, novinar Thijs Kettenis dopisnik je za područje jugoistočne Europe tog visokotiražnog lista utemeljenog u Rotterdamu još 1946. godine, a s gradonačelnikom Frankovićem razgovarao je na temu povratka turizma kao najzastupljenije gospodarske grane, ali i o putu

 

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist