Grad

FRANKOVIĆ U OBILASKU ‘Dom umirovljenika u Gružu primit će prve korisnike krajem iduće godine’

obilazak dom umirovljenika gruz 28

Krenuli su radovi na bivšem Hotelu Gruž, tj. zgradi budućeg Doma umirovljenika u Gružu, a ove srijede obišao ga je gradonačelnik Mato Franković. Istaknuo je kako je riječ o početnoj fazi radova te da je najvažnije da je Grad nakon 1971., kada je sagrađen Dom umirovljenika ispod zgrade bolnice, krenuo u ovu veliku investiciju. Vrijednost je radova, naglasio je Franković, nešto više od 13 milijuna kuna, a predviđen je za 48 korisnika. Dom će se inače sastojati od 16 jednokrevetnih, 13 dvokrevetnih soba i tri apartmana.

-Vjerujem da ćemo za godinu dana od danas svjedočiti domu koji je u završnoj fazi te da ćemo u tom razdoblju i potpuno opremiti dom i da će u idućoj godini primiti prve korisnike. To očekujemo krajem iduće godine. Ovo je prva ovakva investicija ove Gradske uprave, međutim, nije i jedina. U završnoj smo fazi izrade projektne dokumentacije glavnog projekta i izvedbenih projekata za novi dom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik koji će imati više od 200 korisnika. Očekujem da ćemo vrlo skoro predati i zahtjev za građevinsku dozvolu, a onda očekujemo da bismo je mogli dobiti do listopada. Sve je vezano za Europske fondove, ta investicija će biti prihvatljiva za EU fondove, a to nam i odgovara s novom europskom perspektivom. Na nama je da u sljedećem četverogodišnjem razdoblju izgradimo i taj veliki dom i riješimo jedno od gorućih pitanja u Gradu Dubrovniku, a to je nedostatak kapaciteta u domovima umirovljenika – rekao je Franković.

Na novinarski upit o kritikama na neadekvatnost ove lokacije za dom umirovljenika, Franković je odgovorio kako je činjenica da je 1971. davno bila i da su tada brojni imali prilike nešto napraviti, ali da to nisu napravili.

-Vjerujem da bi se umirovjenici u Dubrovniku složili da je ovo adekvatna lokacija, blizu je medicinska skrb, ambulante su u neposrednoj blizini, placa je ispod, crkva, sve je blizu. Uistinu mislim da je ova lokacija dobra. Sigurno ljudi razmišljaju i komercijalno, da smo ovo mogli prodati, ali treba imati na umu blisku prošlost i obvezu koju je Grad preuzeo. Ovaj dom umirovljenika nije bio u vlasništvu Grada Dubrovnika, već Republike Hrvatske te je poklonjen Gradu namjenski da bude u budućnosti dom umirovljenika. To je bilo prije 15 godina – zaključio je Franković.

Dom će u konačnici imati nešto više od 1.300 metara četvornih bruto površine. Od postojeće građevine zadržat će se 690 četvornih metara, dok će se dio garaže i krovište srušiti kako bi se nadogradilo oko 620 dodatnih četvornih metara. Ovom prenamjenom zgrade dobit će se novi iskoristivi prostor, gdje će u suterenu biti smješten pogon s praonicom, spremište, prostor za osoblje te čajna kuhinja, dok će se prostorije uprave nalaziti u novoizgrađenom sjeverozapadnom dijelu. U objekt će se ugraditi dizalo, sve sobe imat će direktan pristup kupaonicama, a gotovo trećina njih će imati lođe. Za dodatnu udobnost korisnika, predviđen je i prostrani dnevni boravak s kafićem te velika taraca.

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović