Grad

FRANKOVIĆ U BRUXELLESU Dubrovnik nositelj projekta za pitanja prometa i urbane mobilnosti

Na poziv predsjednika Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC) i gradonačelnika kanadskog grada Quebeca Bruna Marchanda, gradonačelnik Grad Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas u Bruxellesu na panelu gradonačelnika gradova koji sudjeluju u pilot projektu “Quebec Roadmap”.

Naime, u okviru projekta “Quebec Roadmap” Grad Dubrovnik je, između dvadeset gradova sudionika, odabran za nositelja projekta za pitanja prometa i urbane mobilnosti. Grad Dubrovnik će u sljedećem razdoblju upravljati procesima u navedenom području, a prvi rezultati bit će predstavljeni na simpoziju OWHC-a u Cordobi u rujnu 2024. godine.

Predsjednik OWHC-a Bruno Marchand u svom je izlaganju istaknuo uspjehe Dubrovnika u implementiranju postulata održivosti u upravljanju izdvojivši ga kao primjer dobre prakse.

Sudionicima panela gradonačelnik Franković prezentirao je tijek aktivnosti koje Grad Dubrovnik provodi na implementiranju mjera Plana upravljanja svjetskom baštinom UNESCO-a, prvog dokumenta namijenjen ukupnom povijesnom urbanom krajobrazu Dubrovnika, a ujedno i prvog takve vrste u Republici Hrvatskoj, a čiji je prioritetni cilj očuvanje “živog grada”. Kao jedan od najvećih izazova s kojim se susreću povijesni gradovi gradonačelnik je istaknuo problem priuštivog stanovanja i stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Predstavio je nove mjere kojima Grad Dubrovnik proširuje jedinstveni model dubrovačke stanogradnje s posebnim naglaskom na revitalizaciju povijesne jezgre i obnovu stambenog fonda. Rekao je kako građanin mora biti u fokusu svakog grada svjetske baštine koji svoju budućnost promišlja na održiv način.

Na današnjem panelu u Bruxellesu gradonačelnici dvadeset “Roadmap” gradova usvojili su manifest, političku izjavu o važnosti osnaživanja uloge gradova u stvaranju održive budućnosti.

– Grad je nositelj budućnosti koja mora jamčiti kvalitetno životno okruženje… Naš cilj je poduzeti korake za stvaranje održivijih, otpornijih gradova pogodnijih za život – stoji između ostalog u tekstu manifesta.

Nastavno na panel gradonačelnici Dubrovnika i Quebeca održali su sastanak, a isti je pratio intervju gradonačelnika Frankovića za Le Journal de Québec, tamošnji dnevni list. Velika je zainteresiranost stranih medija za iskustva i pozitivne prakse koje Grad Dubrovnik razvija i primjenjuje na polju odgovornog i održivog upravljanja.

Podsjetimo, začetak inicijativi “Quebec Roadmap” (Putokaz) bio je 16. Svjetski kongres OWHC-a, koji je pod sloganom “Poboljšanje životnih uvjeta u gradovima svjetske baštine” održan u Quebec u rujnu 2022. godine, a otvorio ga je upravo gradonačelnik Franković.

Organizacija gradova svjetske baštine (OWHC) povezuje više od 300 gradova koji imaju područja upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine, s ukupnom populacijom od preko 164 milijuna ljudi.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

DUMAME I TINTILINIĆI Zabava u Uvali za malenu Luciju

Dulist

Obnavlja se cesta između Dubravice i Trstenoga, vrijednost radova 300 tisuća eura

Dulist

ZAPOČELI RADOVI VRIJEDNI 137 TISUĆA EURA Obnavlja se nogostup u Svetom Jakovu i Mokošici

Dulist