Grad

Franković: Turizam povezuje ljude, narode i kulture. Bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta

Povodom Svjetskog dana turizma koji se obilježava 27. rujna, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku svim djelatnicama i djelatnicima u turizmu. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

Poštovane djelatnice u turizmu, poštovani djelatnici u turizmu,

danas na Svjetski dan turizma želio bih se na poseban način obratiti svima Vama čija je djelatnost i egzistencija usko vezana uz turistički sektor. Posljednjih godinu i pol pandemija uzrokovana koronavirusom zadala je izniman udarac funkciji naše glavne gospodarske grane, s obzirom na to da su stroge mjere, karantena i ograničenja u kretanju najjače pogodile upravo turizam i putovanja. Sve navedeno, uz nezapamćenu zdravstvenu i ekonomsku krizu, rezultiralo je gotovo potpunom paralizom turističkih aktivnosti i najtežim razdobljem za Grad Dubrovnik još od Domovinskog rata.

Na zadovoljstvo svih nas, ove godine je došlo do buđenja uspavanog tržišta, što je poneke poslodavce i zateklo te se nisu na odgovarajući način pripremili. Vama svima u uslužnim i ugostiteljskim poslovima, na upravljačkim pozicijama, na poslovima održavanja, transfera putnika, želim čestitati na predanom radu u ovom izazovnom vremenu. Modernizacija i digitalizacija sustava svakodnevno nam olakšava život, no u turizmu u 21. stoljeću čovjek je i dalje nositelj i ključ uspjeha turizma. Vaš topli osmijeh, profesionalna pomoć, iskrena dobrodošlica – dio su emocije koju turist sa sobom ponese i te uspomene čuva zauvijek. Najkvalitetniji i najskuplji proizvod zato ne može zamijeniti ljudski faktor, jer mnogi će zaboraviti u kakvom su krevetu spavali i što su jeli za ručak, ali zapamtit će kako su se na putovanju osjećali i zbog toga će se poželjeti i vratiti.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma je „Turizam za uključivi rast“ koja podrazumijeva dostupnost i otvorenost putovanja i koristi od turizma svakome. Politika ove gradske uprave je razvoj održivog turizma na kojem, vjerujem da znate, radimo s izuzetnim uspjehom od 2017. godine. Koronakriza nas je protresla, no stagnaciju smo optimistično shvatili kao novu priliku da iznađemo nova rješenja, ideje i vizije kako bismo dodatno osnažili našu temeljnu gospodarsku granu.

Moramo podizati svijest o tome da turizam povezuje ljude, narode i kulture i da je bitna kvaliteta, a ne kvantiteta, što je bio slučaj kad se uspjeh turizma mjerio isključivo u brojkama. Želimo suživot građana i posjetitelja, želimo postati menadžeri održivog turizma. Imamo sve alate, implementiramo ih i na dobrom smo putu, a Vas pozivam da nam se na tom putu pridružite i da Grad Dubrovnik razvijamo dalje kao primjer održivog turizma koji prihvaća sve posjetitelje, ali poštuje svoju ostavštinu i svoje građane. Za to ću se osobno i dalje zalagati i kao gradonačelnik i kao član saborskog Odbora za turizam.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković

Pročitajte još

DPDS PROSLAVIO VRIJEDNU OBLJETNICU ‘Sve ono čemu se dive UNESCO i ICOMOS rezultat je sedam desetljeća rada’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

PRIKLJUČI SE AKCIJI, UDOMI SA ŽARKOVICE Rok produljen za 45 dana, do sada zbrinuta 174 psa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija