Grad

Franković si za tri godine mandata dao četvorku, cilj mu je povući milijardu kuna iz EU fondova

3 godine mandata044

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković ovog je utorka predstavio rezultate svog rada kroz tri godine mandata te si je za sve ostvareno dao četvorku. Ocjena je to koju si je dao jer je Grad kako je istaknuo, riješio mnoge one probleme koji se nisu desetljećima rješavali.

-Tu bih spomenuo odnos s DPDS-om, Blagim djelima, pročistač za vodu, Grabovicu, školu Montovjerna, čak 13 vrtićkih grupa… cijeli niz projekata koji je realiziran mislim da zaslužuje ocjenu koju sam si sam dao. Najbolju ocjenu dat će ipak naši sugrađani. Ne bi bilo dobro da mi svi daju ocjenu odličan jer bih se onda itekako zabrinuo – rekao je gradonačelnik te je potom predstavio sve projekte koji su realizirani.

-Najprije bih spomenuo OŠ Montovjerna. To je projekt koji je konstrukcijski u potpunosti završen te je u tijeku tehnički prijem. Nakon toga najvažniji projekt je pročistač za vodu. Našli smo ga na manje od 10 posto izvedivosti. Danas je prošlo malo više od 365 dana kako Dubrovnik ima pitku, čistu i kvalitetnu vodu kakvu drugi gradovi samo mogu poželjeti. Mnogi drugi gradovi dolaze i obilaze naš pročistač kako bi vidjeli kako funkcionira. Ponosni smo jer znamo kako smo do ovoga došli. Posebno smo ponosni na Studentski dom koji Grad financira s 30 milijuna kuna. Kad je bilo teško Studentski dom je poslužio kao rezervna bolnica. Istaknuo bih i Lazarete, prvi projekt za koji smo dobili europska sredstva. To je prvi put da je Grad Dubrovnik ikada korisio europska sredstva. Dali smo ih na upravljanje Dubrovačkoj baštini. Očekivali smo malo veću sezonu i veći prihod – rekao je gradonačelnik Franković te se potom osvrnuo na vrtiće i osnovne škole.

Podsjetio je kako su u OŠ Lapad bili primorani zatvoriti sportsku dvoranu jer je krov prijetio da će se urušiti. Rekonstruirali su ga, prionuli na posao te OŠ Lapad ima novu sportsku dvoranu, a i škola je energetski obnovljena. Vrtići su, naglasio je gradonačelnik, bio općepoznat problem Dubrovnika, a ova ga je gradska uprava riješila.

-Vrtić ‘Mala kuća u Mokošici’ još je jedan iskorak prema uvođenju pedagoških standarda. Uredili smo dodatne prostore u Zatonu. Ova gradska uprava otvorila je novih 13 vrtićkih grupa. Uz energetsku obnovu OŠ Lapad u potpusnosti smo obnovili i OŠ Ivana Gundulića, Držića, vrtiće Ciciban i Izviđač – rekao je Franković te se osvrnuo na Gornja sela.

-Gornja sela mjesto su za novi život gdje se naš grad može širiti. Mjesto u koje se nije ulagalo. Govorili su mi što ćeš ulagati kad ćeš dobiti 100 dodatnih glasova. Nama to nije bilo bitno. Zato smo krenuli s izradom 3 kilometra dugom cetsom Kliševo-Mrčevo. Gornja će sela dobiti potpuno novu perspektivu i prostor za turistički razvoj i širenje grada – naglasio je te se dotaknuo odvodnje. Istaknuo je kako su tu imali brojne probleme, da su riješili Vukovarsku ulicu te završavaju i onu kardinala Stepinca.

-Nakon 43 godine čekanja, Državni arhiv je u novoj zgradi. Danas je zgrada u punom pogonu i služi Gradu pa je tako bio i dormitorij za ZET-ove vozače. Ruka ruku mije,  nismo nikada gledali čija je nadležnost, već rješavali problem. Želimo se uhvatiti sa svakim problemom u koštac, a ne držati se one ‘brigo moja prijeđi na drugoga’ – poručio je Franković.

Podsjetio je na novi pedijatrijsku ambulantu uMokošici kao i logopedski kabitet. Dotaknuo se i obnove rive u Rožatu te je podsjetio na projekte koji su u tijeku. Dodao je da je nemoguće sve završiti unutar tri godine. Tu je cesta Most dr. Franja Tuđmana-Osojnik koja će u budućnosti omogućiti širenje grada, park ‘n’ ride sustav, stanovi za mlade po modelu dubrovačke stanogradnje.

-Sigurno se investicija 65 stanova za branitelje ne bi dogogfila da grad nije osigurao novec i zemljište i rekao da je došlo vrijeme da se riješi stambeno pitanje branitelja. Kad riješimo Nuncijatu, moći ćemo reći da smo riješili vrući problem koji grad nije do sad rješavao. Tu je i šetnica Nika i Meda Pucića, dugotrajan projekt koji Grad privodi kraju. U Mokošici je ključni problem parking. Za mjesec i pol do dva u potpunosti će biti završena investicija u parking u Mokošici, a planiramo i parkiralište od 200 parkirnih mjesta. Nadalje, godinama Grad nije ulagao u sportsku infrastrukturu, a sad imamo brojne projekte.

-Bivši Hotel Stadion izgledao je kao zapušteno ruglo. Turisti su se uvijek pitali što je to s onim polomljenim prostorima, ne znate gospodari li tko tim objektom. U tijeku su radovi na adaptaciji, imat će hotel i prvi muzej vaterpola u svijetu. Provedena je javna nabava za tenis dvoranu u Lapadu, a zbog nedostatka sredstava nismo trenutno u mogućnosti realizirati je, ali radimo na zatvaranju financijske konstrukcije. Kupili smo Vilu Čingriju te smo dogovorili dugoročan angažman. Bit će Centar kompetentnosti, a očekujemo da će u idućih dana županija potpisati s ministarstvom preko 70 milijuna kuna vrijedan ugovor – rekao je gradonačelnik, a dotaknuo se povijesne odluke vezane za tvrđavu Imperijal na posljednoj sjednici Gradskog vijeća.

-Znali smo kada reći vrijeme je. Što se tiče ceste prema tvrđavi, očekujem u rujnu da će biti usvojene izmjene Prostornog plana te da će cesta biti legalizirana. Što se tiče obnove tvrđave Imperijal Zavod za obnovu će započeti s izradom projektne dokumentacije za idejno rješenje. Uvjereni smo da se može u stopostotnom iznosu obnoviti europskim sredstvima, ako to tako ne bude moguće u potpunosti, čuli smo izjavu Društva prijatelja dubrovačke starine da će s preostalim dijelom sudjelovati u sufinanciranju. Tvrđavom će upravljati Grad Dubrovnik – naglasio je gradonačelnik te se dotaknuo Plana upravljanja povijesnom jezgrom kao i rješavanja pošasti bankomata. Dotaknuo se i održivog turizma.

-Održivi turizam spominjao se do ove godine. Govorio sam da nijednu granu turizma ne smijemo izgubiti. Sedam dana nakon što sam postao gradonačelnik počeli su članci u svjetskim medijima o gradu koji umire pa smo osmislili projekt ‘Poštujmo grad’. Znali smo da ćemo njime mijenjati imidž Dubrovnika. Sada su pred nama nove prilike i mogućnosti te ćemo moći napraviti grad po mjeri građana i grad po mjeri gostiju koji poštuju građane. Turizam će se u budućnosti vratiti i bit će jednako jak kao prije, ali mi više ne smijemo pogriješiti – rekao je gradonačelnik te naglasio kako do kraja godine očekuju građevinsku dozvolu za garažu iza OTP-a, a tu su i garaža u Mokošici i ona u Zlatnom potoku.

Gradonačelnik je također naglasio kako se za 10 dana očekuje završetak prve faze sanacije Grabovice.

-Želimo ovaj mandat završiti čistih ruku, bez problema i afera kako smo ga i počeli. Cilj nam je do kraja mandata povući oko milijarde kuna iz europskih fondova – zaključio je gradonačelnik Mato Franković.

Pročitajte još

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist