Aktualno

FRANKOVIĆ O LAPADSKOJ OBALI Pašalić nastavlja dizati tužbe. Naš obraz je čist, a Lapadsku obalu ne može srušiti!

FRANKOVIĆ O LAPADSKOJ OBALI Pašalić nastavlja dizati tužbe. Naš obraz je čist, a Lapadsku obalu ne može srušiti!

Koncesionar u ovom trenutku diže tužbe i nastavlja dizati tužbe protiv Grada Dubrovnika, nastavlja pokretati postupke protiv Grada Dubrovnika. Mi ćemo se i dalje boriti jer vjerujemo u zakonitost našeg rada, a istovremeno ono u čemu ne može uspjeti gospodin Pašalić, to je da ne može srušiti Lapadsku obalu! Ona je izgrađena i završena – riječi su kojima je gradonačelnik Mato Franković prokomentirao odnose između Grada Dubrovnika i koncesionara gruške marine Franja Pašalića. Novinare je, naime, zanimala kaznena prijava koju je Pašalić, riječima gradonačelnika, podigao protiv Grada Dubrovnika, odnosno njega kao gradonačelnika, ali i ocrtavanje parkirališnih mjesta na pomorskom dobru na Lapadskoj obali. Gradonačelnik ističe kako se o kaznenoj prijavi doznalo tijekom ročišta na Upravnom sudu u Splitu kada je opunomoćenik Franja Pašalića izjavio kako su zbog ishođenja građevinske dozvole za izgradnju Lapadske obale podigli kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe, a jedina odgovorna osoba u Gradu Dubrovniku, napomenuo je, jest gradonačelnik. Dakle on.
– Naš obraz je čist. Gradsko vijeće je donijelo odluku koje smo se pridržavali. Posljednji čin pridržavanja te odluke bilo je ocrtavanje parkirnih mjesta na pomorskom dobru odmah nakon što smo usvojili GUP. Hoćemo li se dogovoriti ili nećemo to ćemo vidjeti. Boja na kamenu se visokotlačnim peračem u roku od sat vremena može izbrisati – izjavio je Franković.
-Iznenadila me je izjava o podizanju kaznene prijave smo išli u postupak mirenja i dogovora i mi smo sa svoje strane ispoštovali sve sukladno prethodno postignutim dogovorima i sukladno odluci Gradskog vijeća, koja je prije toga usklađena s odvjetnikom gospodina Pašalića, s DORH-om i resornim Ministarstvom. Mi smo sukladno tome mijenjali UPU Gruški akvatorij, granice pomorskog dobra UPU-a Gruški akvatorij, i vidjeli ste da smo jučer ocrtali posljednja parking mjesta na Lapadskoj šetnici, sve u okviru pomorskog dobra, onog koji bi trebao pripasti gospodinu Pašaliću jer je to bio dio dogovora. Bili smo i više nego korektni, nismo potezali puno pitanja – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako se nije potezalo pitanje oko dodjele koncesije. Podsjetio je tada kako je sve to teklo.
-Godine 2012. Vlada Zorana Milanovića je pod predsjedanjem Siniše Hajdaša Dončića donijela odluku da se koncesija dodijeli tvrtki Laguna Trade koja se na isti taj natječaj javila suprotno odrednicama natječaja jer su predstavili dokument, odnosno plan izgradnje koji je bio suprotan UPU-u i GUP-u Grada Dubrovnika. Nakon toga se Luka Dubrovnik žalila Upravnom sudu u Splitu koji je donio odluku 2014. godine te rekao da se poništava postupak odabira koncesionara tvrtke Laguna Trade iz razloga što je isti dat suprotno činjeničnom stanju te da tvrtka Laguna Trade kao takva nije uopće trebala biti promatrana jer su se prijavili protivno GUP-u i UPU-u. Nakon toga normalno i logično bi bilo ili izbor drugog koncesionara, ili poništenje postupka. Međutim ne dolazi do poništenja postupka, a 2014. mijenja se GUP Grada Dubrovnika samo u dijelu pomorskih objekata i resorno Ministarstvo pod palicom Milanovića i Hajdaša Dončića dodjeljuju koncesiju Laguna Tradeu prema onom postupku koji je Upravni sud proglasio nezakonitim. Na to se nitko nije žalio, a znamo da je Božu Memedu bilo zabranjeno žaliti se na isti postupak – rekao je Franković te naglasio kako je protuzakonito je dana koncesija tvrtki Laguna Trade, no kako to nije krivnja Franja Pašalića već odgovornih osoba u tom trenutku koje su napravile taj protuzakoniti čin koji i danas izaziva probleme u Dubrovniku.
-Da koji slučajem to tada nije tako napravljeno, danas bi sigurno cijeli sustav Lapadske obale bio u potpunosti integriran onako kako to građani zaslužuju. Ne bismo morali nalaziti kompromisna rješenja, ne bismo morali nalaziti rješenja kako obeštetiti gospodina Pašalića kojemu je država dala koncesiju na 794 metra kvadratna površine koji ulaze u trup ceste Lapadske obale. Mi ispravljamo tuđe pogreške, nemamo odgovora zbog čega je i pod čijim naputkom i pritiskom i na koji način to tako napravljeno – rekao je gradonačelnik.
Na pitanje kako komentira izjavu Franja Pašalića kako nikada nije protiv Grada Dubrovnika, odnosno njega samog podnio kaznenu prijavu tek je kratko rekao kako je možda odvjetnik gospara Pašalića na Upravnom sudu, u čiji je zapisnik ušla njegova izjava, govorio neistinu.

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist