Grad

Franković na panelu: ‘Bitno je postići balans između turista i stanovnika’

Franković na panelu: 'Bitno je postići balans između turista i stanovnika'

U okviru Adriatic Sea Foruma održan je danas i panel ‘Jadranske turističke destinacije – Rasprava o balansiranju potreba turističkih destinacija u odnosu na rast pomorskih turista na Jadranu”, na kojem je sudjelovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Predstavio je pozitivna iskustva Dubrovnika u tom kontekstu, mjere i odluke koje su donesene s ciljem smanjenja gužvi i postizanja boljih uvjeta prvenstveno za građane, a potom i za goste grada, kako prenose u priopćenju iz Grada Dubrovnika.

-Pokrenuli smo projekt Respect the City, donijeli smo nekoliko brzih mjera, a istovremeno radili na dugoročnom rješenju problema i stvari su se prilično brzo počele rješavati. U dogovoru s CLIA-om smanjili smo broj cruisera na dva istovremeno i produžili njihov boravak u našoj luci. Shvatili smo da je bitno postići balans između onoga od čega grad živi – turista i stanovnika samog grada, koji moraju moći voditi normalan život – kazao je gradonačelnik Franković.

Na pitanje što vodeća destinacija može savjetovati drugim gradovima na Jadranu, gradonačelnik Franković kazao je da je bitno osluškivati potrebe lokalnog stanovništva.

Franković na panelu: 'Bitno je postići balans između turista i stanovnika'

-Kad pogledate sto su u prošlosti, prije 10, 20 ili više godina stanovnici povijesnih jezgri govorili o tadašnjem stanju i kvaliteti života, ustanovit ćete da nikada nisu bili zadovoljni. Ne samo u Dubrovniku, slična je situacija u svim povijesnim gradovima, što je i razlog zašto su ti gradovi danas opstali. Nezadovoljan građanin je najveća motivacija za promjene nabolje, a upravljanje je kontinuirani posao. Naš posao je slušati ih i napraviti što je više moguće kako bi im se povećala kvaliteta života – naglasio je gradonačelnik Franković.

Istaknuo je i brojna Smart City rješenja koja Dubrovnik koristi za upravljanje gradom, kao što su Bus Web Shop, Dubrovnik Visitors, Du pass, Smart parking, Car sharing, Dubrovačko oko i web kamere na gradskim ulicama.

Uz gradonačelnika Frankovića na panelu su sudjelovali i Alberto Cappato, tajnik Upravnog odbora – AIVP-a (Međunarodno udruženje gradova i luka), Mateja Hrvatin Kozlovič, zamjenica gradonačelnika Kopra, Dritan Leli, gradonačelnik grada Vlore, Rikardo Novac, gradonačelnik Hvara, Massimo Seri, predsjednik – FAIC (Forum jadranskih i jonskih gradova) i gradonačelnik grada Fano.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović