Politika

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

HDZ pobjeđuje, bez obzira bila srijeda ili nedjelja – poručio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković s konferencije za novinare održane u četvrtak u Dubrovniku. Uz njega je govorio i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Blaž Pezo. Tradicionalno su se kao i svake godine obratili javnosti te iznijeli svoj pogled na izbore, i odgovorili na pitanja što dalje?

– Iskazujem zadovoljstvo jer smo na razini cijele županije ostvarili rezultat od preko 46 posto. To nas naravno puno veseli jer smo nadmašili brojke s prošlih izbora. Nadalje, smatramo da je to tako zbog projekata koje smo realizirali na području županije i u gradovima kojima upravljamo. Nadalje, zadovoljni smo i kandidatima, ministrom Brankom Bačićem te gradonačelnicima Frankovićem i Milanom te ministricom Marijom Vučković – rekao je Pezo pa iznio podatke o cijeloj županiji.
–  HDZ je na Korčuli dobio oko 40 posto u jedinicama poput  Korčule, Lumbarde, Smokvice, Vele Luke te Blata. Svugdje gdje nemamo lokalnu vlast smo dobili, osim Vele Luke gdje smo tijesno izgubili. Za nas su ovo poprilično optimistični rezultati, a posebno u okviru onoga što nas čeka iduće godine, a to su lokalni i svi ostali izbori u međuvremenu. Nadalje su nam na Pelješcu potvrđeni svi rezultati, gdje smo uvjerljivo pobijedili – iznio je Pezo.

– U dolini Neretve imamo još i bolje rezultate. U Metkoviću smo imali kandidata Dalibora Milana, a razlika između MOST-a i HDZ-a se još povećala s tisuću glasova razlike. Znači HDZ je rastao, a MOST padao. Ta nas činjenica posebno veseli jer je nositelj liste MOST-a u desetoj izbornoj jedinici Božo Petrov. Mislim da je ovo najbolje mjerilo koliko ga doživljavaju njegovi sugrađani. Također, pohvalio bih i druge općine i gradove u Neretvi – rekao je, te istaknuo kako su sa 56 posto dobili Opuzen.

-A što se tiče Ploča, to je ono što nam je nekako najslađe i najviše pri srcu. Znači imali smo kandidata na listi SDP-a gospodina Krstičevića, gdje je HDZ pobijedio za jedan glas, što je bolje nego da ih je bilo stotinu. Dobiti Miša Krstičevića, koji je već u drugom mandatu gradonačelnika Ploča je veoma važno. Imao je dosta jaku kampanju i bio je vidljiv. Stoga je činjenica da smo ga dobili u njegovom gradu, puno govori na taj način kako smo se dobro posložili – pojasnio je te krenuo govoriti o gradu Dubrovniku.

– Mato je kao kandidat s ovog područja treći po broju preferencijalnih glasova u cijeloj 10. izbornoj jedinici. Vidite kako Miša doživljavaju u Pločama, a suprotnost je tome upravo kako Frankovića njegovi sugrađani doživljavaju. Približili smo 3.500 preferencijalnih glasova. To je najbolji dokaz da smo pogodili s njime – zaključio je Pezo istaknuvši kako su izgubili na Lastovu te predavši riječ gradonačelniku Matu Frankoviću.

– Moram reći da HDZ pobjeđuje bez obzira jesu li izbori u srijedu ili nedjelju. To je jako važno istaknuti! Tu je jedna enigma riješena, a i onda kako samo pobjeđujemo kada je mala izlaznost. U Dubrovniku je 60 posto građana izašlo i dalo svoj glas. Iznimno dobar rezultat, 35 posto, uspoređujući s drugim listama, a znamo što to znači u apsolutnim brojkama, preko sedam tisuća glasova. Taj rezultat, naravno zvuči za nas osobno, impresivno. Mi ipak dugo godina obnašamo dužnost u Gradu. Evo sada će sedma godina, a na državnoj razini osma te takav rezultat ostvariti i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno. Što se tiče preferencijalnih glasova, tu se moram zahvaliti svim našim sugrađanima. Na području Dubrovnik je to 3.568 tih glasova, a na području cijele naše izborne jedinice više od pet tisuća, što me stavlja na poziciju treće osobe iako dolazim iz ‘bazena’ malog broja glasača. Prvi po ovome je Branko Bačić, Damir Krstičević i treći ja. To veseli i obvezuje – rekao je Franković te usporedio ove izbore s onim prošlim.

-Uspoređujući sa zadnjim izborima moram reći kako je na razini Hrvatske HDZ ostvario rezultat za 108 tisuća više glasova. To je do sada neviđeni rezultat, a posebno ponavljanje i trećeg mandata koji je vrlo izvjestan. Nadalje, što se samog Dubrovnika tiče, tu smo pobijedili u svim gradskim kotarima i mjesnim odborima. Nismo pobijedili na svim biračkim mjestima, što i ne bi bilo realno. Međutim, broj biračkih mjesta na kojima smo pobijedili je 46 od ukupno 54 u Dubrovniku. Pobjeda je pobjeda, a gubitak je gubitak. Ono što veseli u svemu je da smo po gradskim kotarima i mjesnim odborima dobili, a čak i ondje gdje smo nekad prije gubili poput Lapada i Gruža. To pokazuje način na koji mi upravljamo gradom, s posebnim naglaskom na Grad jer ljudi to prepoznaju vide. Vidim da su oni na suprotnoj strani već počeli zbrajati, kako su mogli ovako ili onako. To je ona stara izreka, da je baba muško zvala bi se Duško. Međutim, baba nije muško niti će se zvati Duško. Svatko je bio sa sobom i odnio onoliko koliko su im građani dali. Također, na kraju sam opet jedini saborski zastupnik koji dolazi s kraja Hrvatske – zaključio je izlaganje Franković.

 

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist