AktualnoHrvatska

Franak diže tužbu zbog kredita u eurima i kunama

Franak diže tužbu zbog kredita u eurima i kunama

Udruga Franak, koja je u srpnju nepravomoćmo dobila spor protiv banaka zbog valutne klauzule u "švicarcima" i jednostrane primjene kamatne stope,

pozvala je danas dužnike s kreditima u eurima i kunama da im se jave ako žele svjedočiti u kolektivnom sudskom procesu protiv banaka zbog nezakonitog ugovoranja promjenjive kamatne stope u tim dvjema valutama

– Ako ste prije 1. siječnja 2010. ugovorili euro ili kunski kredit s promjenjivom kamatnom stopom te vam se kamata povećavala tijekom otplate, bilo bi dobro da nam se javite radi mogućnosti za podizanje nove kolektivne tužbe zbog nezakonito ugovorenih kamata – navela je udruga Franak u pozivu dužnicima.

Zainteresirane građane udruga poziva da joj na mail pravo@udrugafranak.hr dostave skenirani ugovor i otplatni plan iz kojeg se vidi da se kamata povećavala tijekom otplate kredita.

Podsjetimo, udruga Franak je u srpnju na zagrebačkom Trgovačkom sudu dobila spor protiv osam banaka – Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke temeljem prve kolektivne tužbe u povijesti hrvatskog pravosuđa.

Postane li presuda pravomoćna banke će u roku dva mjeseca morati glavnicu u francima konvertirati u kune po tečaju na dan ugovaranja kredita uz fiksnu kamatu. Dužnici bi mogli privatnim tužbama od banaka tražiti povrat preplaćene glavnice.

Tužbu protiv banaka zbog nepravednih kredita u francima podigla je udruga Potrošač u ime udruge Franak.

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist