Zanimljivosti

Fr. Matijas Lovro Farkaš novi prior dominikanskog samostana

farkas dominikanci

Provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić potvrdio je fr. Matijasa Lovru Farkaša poglavarom (priorom) Dominikanskog samostana sv. Dominika u Dubrovniku, te je on tu službu preuzeo u četvrtak 11. prosinca, naslijedivši tako fr. Nikolu Mioča.

Jedna od specifičnosti u Dominikanskom redu jest da poglavara samostana ne postavlja provincijal, već ga braća koja žive u samostanu biraju sami. Ako izabrani brat prihvati izbor, provincijal ima mogućnost prihvaćanja ili odbijanja izbora, no u pravilu potvrđuje izbor braće u samostanu.

Još jedna zanimljivost je da braća ne moraju nužno izabrati nekoga između sebe u samostanu, već mogu izabrati bilo kojeg brata iz provincije, što potvrđuje i slučaj izbora fr. Matijasa. Naime, fr. Matijas u trenutku izbora nije bio član ove samostanske zajednice, već je bio na službi u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Hamburgu u Njemačkoj gdje ga je i zatekao izbor za priora dominikanskog samostana u Dubrovniku. On je taj izbor prihvatio, te je tu odluku obznanio provincijalu koji je izbor potvrdio.

Fr. Matijas je rođen je 27. srpnja 1981. godine u Bugojnu, župi svetog Ante u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, gdje je primio sakramente kršćanske inicijacije. Osnovnu školu do trećeg razreda pohađao je u Bugojnu, a zatim, zbog ratnih neprilika, u Zagrebu i Njemačkoj. Godine 1998. sa svojom obitelji vratio se u Bugojno gdje je završio Srednju elektrotehničku školu. Nakon završene srednje škole stupio je u postulaturu Dominikanskog reda 2001. godine u Zagrebu. Iste godine je započeo studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 2002. započeo novicijat u Dubrovniku gdje je 2003. položio prve zavjete. Nakon novicijata nastavio je studij u Zagrebu. Doživotne zavjete u Dominikanskom redu položio je 7. lipnja 2007. godine. U studenome 2009. diplomirao je na KBF-u u Zagrebu. Za đakona je zaređen 3. kolovoza 2010. godine u Zagrebu, a za svećenika 10. lipnja 2011. godine u Dubrovniku.

Pastoralno je djelovao u župi bl. Augustina Kažotića u Zagrebu (2008.-2010.) te u župi Svetog Križa u Dubrovniku (Gruž: 2010.-2012.), gdje je uz pastoralni rad u župi predavao i vjeronauk u Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Gružu. Uz svoj rad kao katehete u školi, bio je i razrednikom u istoj školi. U lipnju 2012. godine fr. Matijas je, kao definitor, na Provincijskoj skupštini izabran u upravu Provincije. Također je imenovan i promicateljem Dominikanskog pokreta mladih na razini Provincije. U rujnu 2012. asigniran je iz Gruža u Samostan Kraljice svete krunice u Zagrebu te imenovan župnim vikarom u župi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu. Uz tu službu, imenovan je i podučiteljem braće u formaciji. U ljeto 2013. godine premješten je u Hrvatsku katoličku misiju u Hamburg, koju vode dominikanci, i imenovan dušobrižnikom u toj Misiji.

Zanimljivost je da je prvi svećenik kojeg je zaredio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić upravo fr. Matijas, a koji se sada nakon službe u Njemačkoj vraća u grad u kojem je zaređen za svećenika, na mjesto poglavara poviješću veoma bogatog i najstarijeg samostana Hrvatske dominikanke provincije osnovanog daleke 1225. godine.

Izvor: Dubrovačka biskupija/ Š. Z.

Pročitajte još

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist