Aktualno

FOTO/VIDEO Tko se ljutio, a tko vikao: ‘Imam, imam!’

FOTO/VIDEO Tko se ljutio, a tko vikao: 'Imam, imam!'

Dubrovčani, posebno oni najmlađi dobro su se ‘naoružali’ za popodnevnu tombulu na Stradunu, omiljenu tradicionalnu igru za Festu sv. Vlaha.

Na Parčev dan, okupe se gospođe i gospari, lijepo urešeni žitelji grada i okolice i svi zajedno veselo krenu nabrajati – ženske noge – 77, štap od metle – 11, nono – 90, juda – 13, mulac – 1! Ovo su inače karakteristične dubrovačke interpretacije brojeva koji se izvlače i uzvikuju, izazivaju uzdahe i komentare. Terna, činkvina i tombula dobici su koji motiviraju, ljute i raduju! Naravno, neizostavno je i gađanje ljutim narančama i jajima.

Po dubrovačkom povjesničaru Josipu Bersi ova omiljena igra datira još iz 1842.godine. Tombule na Sponzi svojim se stihovima spominje i akademik Paljetak sjećajući se i legendarnog lika Frana Miša koji je izvlačeći brojeve bio izložen komentarima i škercama, pogocima i smijehu okupljenih na poljani ispred parčeve crkve. Sretni uzvik “Imam, imam!” izazivao je znatiželju nazočnih dok bi sretnik hitao prema Sponzi uspoređujući izvučene brojeve s onima na svojoj karteli.

Tombulu su organizirali Grad i Turistička, a čisti prihod namijenjen je za udrugu Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih invalida Dubrovačko – neretvanske županije.
Čestitamo sretnim dobitnicima!

 

 

 

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist