Grad

FOTO/PRIZNANJA DARIVATELJIMA KRVI Njih treba čuvati k’o kap vode na dlanu

darivatelji naslovna1

Dobrovoljni darivatelji krvi u subotu navečer dobili su priznanja za svoj plemeniti čin.

Dodijeljeno je 85 priznanja za 5, 10, 20, 30, 35, 40 i 75 puta darovanu krv. Napose valja spomenuti darivateljice koje su dobile posebno priznanje i brončani znak Hrvatskog Crvenog križa za 35 puta darovanu krv, Juliju Mandić i Anu Jemin, kao i darivatelje koji su dobili posebno priznanje i srebreni znak Hrvatskog Crvenog križa za 75 puta darovanu krv, Ivicu Grbića i Eda Medovića.

– Dubrovnik je pored Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita dobio dozvolu za vršenje kolekcije doza krvi i proizvodnju krvnih pripravaka. To je veliki uspjeh za transfuzijski odjel, za Opću bolnicu, grad Dubrovnik i cijelu Županiju. U tom uspjehu baza ste bili upravo vi, darivatelji krvi – rekla je voditeljica transfuzijskog odjela Opće bolnice Dubrovnik, doktorica Vesna Polanda-Lasica na dodjeli priznanja višestrukim darivateljima krvi, održanoj u subotu u hotelu Valamar Dubrovnik President.

U ime Opće bolnice Dubrovnik i odjela za transfuzijsku medicinu Vesna Polanda-Lasica, šefica odjela, je svim nazočnim čestitala Dan davatelja krvi te naglasila ulogu svog odjela u procesu darivanja krvi.

– Transfuzijski djelatnici su ustvari bili samo karika između vas zdravih osoba i darivatelja krvi te onih kojima je potrebna pomoć. Dubrovnik je pored Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita dobio dozvolu za vršenje kolekcije doza krvi i proizvodnju krvnih pripravaka. To je veliki uspjeh za odjel, za Opću bolnicu, grad Dubrovnik i cijelu Županiju. U tom uspjehu baza ste bili upravo vi darivatelji krvi. Vi ste dragocjeno bogatstvo – rekla je Polanda-Lasica, te se zahvalila svim anonimnim darivateljima krvi.

Domaćin svečanosti i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, doktor Vicko Mihaljević je izrazio žaljenje što nema više nazočnih i darivatelja krvi općenito.
– Malo mi je žao što vas nema više. Vi ste posebni ljudi jer neprekidno dajte dio vas, a to je neprocjenjivo. Treba vas hvaliti i držati vas k’o kap vode na dlanu. Pomalo gubimo sve ono što bi trebali imati u Dubrovniku, ali zato imamo jaku transfuziju i to sve zahvaljujući vama – ustvrdio je Mihaljević.
Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, Živko Šimunović pozdravio je sve nazočne, a osobito dobitnike priznanja, a zatim iznio neke kvantitativne podatke.
– Prošle godine smo imali 1310 doza, što je prebačaj od planiranih 1300. Ove godine imamo 960 doza. Prošle godine smo imali 54 akcije, a ove godine imamo 72 akcije – rekao je Šimunović.

Voditeljica programa bila je Frančeska Vlašić, a svečanost dodjele nagrada dodatno je začinila live glazba i lutrija namijenjena u humanitarne svrhe.

Viktor Matić

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist

PROCJENA PRIHVATNOG KAPACITETA GRADA Zimi 1.200 stanovnika uz 4 tisuće postelja koje zjape prazne!

Andrea Falkoni Račić