Aktualno

FOTO/IZ VODOVODA TVRDE Ispod Petke je danas ekstra djevičansko more, ali…

FOTO/IZ VODOVODA TVRDE Ispod Petke je danas ekstra djevičansko more, ali...

Nakon detaljnog pregleda uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lapad, koji je obavljen tijekom ožujka, ususret turističkoj sezoni, dubrovački Vodovod uvjerava javnost kako se neće ponoviti incident s fekalijama kojemu smo svjedočili prošle godine.

Tim povodom predsjednik Uprave Vodovoda Valentin Dujmović danas je sa suradnicima obišao kanalizacijski ispust s vanjske strane Petke, koji ide 1500 metara u more na dubini od 110 metara, a sve kako bi uvjerili javnost da je more čisto.

Iako je izvršena sanacija i napravljene preventivne radnje, incidenti su mogući u svakom trenutku. Rekao je to Tonči Janković, vlasnik Anafore, tvrtke specijalizirane za istraživačke radove i otklanjanje problematike na sustavima odvodnje, posebno na sustavima povijesnih jezgri od Pule do Svetog Stefana.

Posebno je naglasio kako je održavanje dubrovačkog sustava, odnosno hidrotehničkog tunela jako teško.
-Sanacija ima više faza. Prva i osnovna stvar jest prava i pravovremena detekcija problema koja u ovom slučaju traje i do sedam dana, a otklanjanje problema i do deset dana. Kad imate detekciju problema, onda se moraju organizirati specijalci i složeni timovi da bi se ovakav složen sustav kakvog imamo u Dubrovniku sanirao. Trebate, dakle, pravovremeno organizirati specijalce, specijalna vozila, detektore… da bi mogli reagirati i napraviti ovo što vidimo, a to je ekstra djevičansko more – rekao je Janković, dodavši ipak kako opasnost uvijek prijeti.

– Riječ je o starom tunelu 420 metara ukopanom u živoj stijeni koja je nezaštićena. Bilo koji lagani tektonski poremećaj ili samo odvaljivanje tjemenih kamenih komada mogu oštetiti i ponovno prouzročiti začepljenje. No, s obzirom na preventivu koja je sad izvedena i sve predradnje, čišćenje sustava i saniranje pojedinih opasnih kamenih gromada, mislim da možemo spremno čekati sezonu, ali ako se nešto i dogodi, moramo shvatiti da je to incident – rekao je dalje Janković, naglasivši kako je jedino pravo rješenje za Dubrovnik novi hidrotehnički tunel koji će u cijeloj svojoj dužini ispod Petke biti dostupan specijalnim vozilima za detekciju problema.

Prema riječima predsjednika Uprave Vodovoda Valentina Dujmovića, projekt za novi hidrotehnički tunel skoro je gotov, a nakon izdavanja građevinske dozvole projekt će se aplicirati za financiranje iz EU fondova. Riječ je o zahvatu ‘teškom’ 200 milijuna kuna koji će se odraditi za tri do šest godina. A do tada, uvjerava Dujmović, sadašnji sustav ‘može sasvim normalno funkcionirati’.

-Uz preventivni pregled kanalizacijskog ispusta, ove smo godine riješili i Uvalu Lapad, gdje smo zamijenili cjevovode kako i tamo ne bi dolazilo do neželjenih događanja ili ispuštanja kanalizacije u more. Pregledali smo sve kanalizacijske crpne stanice kako bismo se uvjerili da će ova sezona proteći kako treba, bez incidenata – rekao je Dujmović.

Kako je istaknuo Vicko Begović iz Vodovoda, tijekom netom završenih istražnih radnji dolazilo je do izlijevanja otpadnih voda, o čemu je javnost bila obaviještena.
-Nakon radova u hidrotehničkom tunelu i na dijelu podmorskog ispusta na dubini od 60 metara gdje smo zamijenili dio cjevovoda i napravili njegovo ispiranje, dobili smo sigurnost da ćemo idućih nekoliko godina imati normalno održavanje, pristup i funkciju podmorskog ispusta hidrotehničkog tunela – rekao je Begović.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist