Zanimljivosti

FOTOGRAFIJA KAO ANTISTRES Prijavite se na radionice voditelja Nikole Dupera

FOTOGRAFIJA KAO ANTISTRES Prijavite se na radionice voditelja Nikole Dupera

Početkom veljače počinje ciklus radionica Svjetlopisna ‘terapija’ – Fotografija kao antistres u organiziciji Foto kino kluba Marin Getaldić. Radionice će se održati 5., 6. i 7. veljače od 18 do 19.30 sati u Centru za mlade Dubrovnik.

Voditelj radionice je Nikola Duper, a prijaviti se možete na 098 9638861 ili nikola@duper.org.

Fotografija nije samo umjetnost već i odličan lijek protiv stresa te poboljšava raspoloženje onih koji gaje strast prema ovom hobiju. Fotografiranje je vrlo opuštajuća aktivnost jer u trenutku kada fotografirate ne razmišljate ni o čemu drugome, poboljšavate koncentraciju i prije svega trenirate strpljenje. Strast prema fotografiji vas fokusira na sadašnji trenutak, na takozvano ‘ovdje i sada’, dopuštajući vam da brige i ostale misli ostavite po strani. Fotografija vas drži prisutnima u trenutku. Usredotočujući se samo na sliku, razbistrit ćete um i riješiti se briga sutrašnjice. Svi znamo da su ljudi društvena bića i da napredujemo povezujući se jedni s drugima. Zajednički interes za fotografiju može pomoći u njegovanju ove veze. A osjećaj da ste dio zajednice odličan je za vaše mentalno zdravlje. Fotografija je fokusiranje. Uočit ćete nijanse i detalje koji bi vam mogli izmamiti osmijeh. Može vam pomoći da uočite manje stvari u životu i više uživate u njima.
Studija iz 2010. godine, The Connection Between Art, Healing, and Public Health, je pokazala da vizualna umjetnost može pomoći u smanjenju razine kortizola, poboljšavajući mentalno zdravlje.
Zapravo, ne treba vam ni znanost da to dokažete. Fotograf ili ne, sigurno je postojao trenutak u vašem životu kada ste pogledali fotografiju i pomislili: ‘Prekrasno, da mi je znati ovako fotografirati.’
Fotografi su kreativni, a kreativci ne vole ništa više od oživljavanja svojih ideja. To je srž onoga što radimo i što fotografiju čini tako korisnom. Prisjetite se vremena kad ste bili dijete i svih sanjarenja i ideja koje ste imali. Kako je zabavno bilo zamišljati sve te lude scenarije i otkačene epizode, zar ne? Pa tako je i s fotografijom, samo što se fotografske ideje mogu zaista i ostvariti.

 

Pročitajte još

U SRIJEDU Glazbeni kviz za sve generacije u Lazaretima!

Dulist

FRANO MAŠKOVIĆ DANAS SLAVI Mačak sretan rođendan!

Dulist

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist