Hrvatska

[VIDEO/FOTOGALERIJA] Završena je Stonska obilaznica, posljednji infrastrukturni izazov priče oko Pelješkog mosta

[VIDEO/FOTOGALERIJA] Završena je Stonska obilaznica, posljednji infrastrukturni izazov priče oko Pelješkog mosta

Projekt Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom završen je proteklog tjedna puštanjem u promet svog posljednjeg dijela, od čvora Prapratno do čvora Doli. Ovo je ujedno i najveći infrastrukturni projekt nakon izgradnje autocesta, a uključuje Pelješki most i novu cestu preko Pelješca, ukupne duljine 28,6 kilometara.
Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na svečanosti otvorenja Stonske obilaznice sudjelovali su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
– Lijepo je biti ovdje danas kada će se omogućiti i da transportni dio prometa ide brže do juga Hrvatske. Riješili smo prometni i turistički aspekt povezivanja ali i strateški projekt države. Čestitam Hrvatskim cestama i svim uključenima u projekt. Ovime će jug Hrvatske prosperirati – naglasio je među ostalim Andrej Plenković. Podsjetio je na nova ulaganja, te prvo desetljeće članstva u EU.

Plenković: Još četiri važne zadaće

– Ovo je korisno ne samo za južni dio ove županije, već je korisno i zbog toga što otvara nove perspektive neretvanskom dijelu županije. Na jugu Hrvatske nas očekuju još četiri važne zadaće: autocesta do Dubrovnika, brza cesta do Čilipa, cesta na zapadnom dijelu Pelješca i spajanje Metkovića na autocestu. Župan Dobroslavić ima još vremena i inicijativa, a mi ćemo ih kao Vlada RH nastojati realizirati. Ova cijela dionica je vrijedna 70 milijuna eura i donosi novu kvalitetu života jugu Hrvatske te će omogućiti još veći razvoj turizma – rekao je premijer Plenković, dodavši akko je ovo životni projekt župana Dobroslavića. Župan je pak čestitao svima te naglasio kako ‘ova dionica predstavlja izuzetan građevinski pothvat’. Svi su planovi prometnog povezivanja u fazi realizacije, dodao je.

Butković: Lavovski posao

– Privilegirana smo generacija koja je ostvarila dugo pripremani projekt. On je živio u snovima građana juga Hrvatske. Ovim projektom Vlada RH pokazuje smjer svih svojih strateških ciljeva i brzo je proteklo pet godina od potpisa ugovora s kineskim izvođačima do završetka. Predsjednik Vlade je odigrao ključnu ulogu oko realizacije Pelješkog mosta. Odradili smo lavovski posao – među ostalim je naglasio ministar prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

Škorić: Milijun i pol vozila

– Ovo je posljednja dionica brze ceste koja je povezala dionicu spajanja kopnenog teritorija Lijepe naše, duga 32,5 kilometra. O značaju nove ceste za ovaj kraj i našu državu mnogo toga je izrečeno pa ovom prigodom mogu samo izreći podatak da je od dana otvaranja mosta od danas, ovom prometnicom prešlo preko milijun i pol vozila što nam pokazuje opravdanost realizacije ovog projekta – među ostalim je rekao predsjednik Uprave HC Josip Škorić, nastavivši kako ona povezuje čvor Prapratno i Doli, prolazi zahtjevnim terenom, a sagrađena je po najvišim ekološkim standardima.

– S ovog mosta se otvara pogled prema Stonu, a južno od mosta je tunel Supava, dok je sa sjeverne stanje tunel Polakovica. Cesta je opremljena svime što je potrebno za siguran promet i on će biti neprekidno nadziran – istaknuo je.

Cijena nove ceste, u što su uključeni radovi i nadzor, od čvora Zaradežde do čvora Doli, iznosila je 69,6 milijuna kuna, za 3. i 4. fazu, a dionica od sedam i pol kilometara iznosila je nešto više od 47 milijuna kuna.

Tijekom izgradnje, naglasio je, trebalo je svladati izazove poput terenskih, ali i gospodarskih. Pohvalio je sve uključene.

Pogledajte fotogaleriju!

 

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist