Županija

FOTOGALERIJA Pogledajte kako izgleda HE Dubrovnik iznutra!

FOTOGALERIJA Pogledajte kako izgleda HE Dubrovnik iznutra!

Povodom obilježavanja 50. obljetnice puštanja u pogon Hidroelektrane Dubrovnik, predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić rekao je u petak u Župi dubrovačkoj kako će se do 2020. godine uložiti više od 3.5 milijardi kuna u revitalizaciju hidroobjekata u Republici Hrvatskoj.

-Sa transformatorskim stanicama Srđ i Plat, zajedno i s Komolcem zatvoren je taj jedan prsten opskrbe grada Dubrovnika električnom energijom. Naš strateški cilj je revitalizacija i modernizacija naših hidro objekata. HE Dubrovnik je jedna od naših deset najvećih hidroelektrana gdje smo uložili u modernizaciju agregata oko 330 milijuna kuna. Jako je važno spomenuti da će se nakon ukupne revitalizacije hidroobjekata snaga povećati za 120 do 130 MW instaliranog kapaciteta. To HEP svrstava u red vodećih zemalja u Europi po pitanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora –  rekao je Jukić te dodao kako će HEP do 2020. godine uložiti više od 3.5 milijardi kuna u revitalizaciju hidroobjekata.
Odgovarajući na novinarski upit predsjednik uprave HEP-a rekao je kako jedan agregat u HE Dubrovnik radi za Republiku Hrvatsku, dok drugi radi za Republiku Srpsku.
-To je raspodjela, Republika Srpska ima pad i vodu, a mi imamo agregate i normalno je da jedan agregat proizvodi struju za RS -rekao je on.
Na novinarski upit o tome koliko HE Dubrovnik zadovoljava potrebe Dubrovnika za strujom, direktor Mato Mišković je istaknuo kako je proizvodnja višestruko veća od potrošnje.
– Mi proizvedemo otprilike 700 MW prosječno godišnje i to je onaj dio koji preuzima sustav RH. Ne znamo točno puteve energije, ali proizvodnja premašuje potrebe Dubrovnika. Ova hidroelektrana je sigurna točka odakle se Dubrovnik napaja i u slučaju ispada drugih dalekovoda ova HE preuzima napajanje Dubrovnika -rekao je Mišković te dodao kako je druga faza ulaganja ugradnja još dva generatora čime bi se ”zaokružila ova hidroelektrana na razinu s obzirom na važnost u sustavu i količinu energije koju proizvede”.

Kako izgleda HE Dubrovnik iznutra pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist