Županija

FOTOGALERIJA Oni svakodnevno spašavaju živote i kažu: Najteže nam je kad su djeca u pitanju!

FOTOGALERIJA Oni svakodnevno spašavaju živote i kažu: Najteže nam je kad su djeca u pitanju!

Eskadrili transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u utorak je u Dubrovniku dodijeljeno Priznanje Državne uprave za zaštitu i spašavanje za ostvareni 112. medicinski let sa područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Letačku ekipu na heliodromu dubrovačke Opće bolnice dočekali su predstavnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik (PUZS), predstavnici OB Dubrovnik, ali i roditelji i djeca koju su oni tijekom godina prevezli u KBC Split.
Pročelnica PUZS Dubrovnik Ana Kordić ovom prilikom je istaknula kako najjužnija županija ovisi o ovakvoj vrsti hitnog medicinskog prijevoza poglavito kada su u pitanju otoci.
”Ove godine je 9. kolovoza napravljen 112. medicinski prijevoz zrakom helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od Blata do KBC-a Split. To je 112. realizirani let od 121. zahtjeva zaprimljenog u Županijskom Centru 112. Značaj ovakog prijevoza je jako velik za priobalna područja i otoke, posebice za našu županiju. U prosjeku svaki drugi dan imamo po jedan zahtjev za hitni medicinski prijevoz. Naša županija ovisi o tome”, rekla je Kordić te dodala kako je tijekom ove godine prevezeno 135 pacijenata.
Kapetan posade bojnik Krešimir Matan za novinare je prepričao jednu od zgoda u njegovih 18 godina obavljanja ovog posla.
”U travnju smo imali akciju prevoženja trudnice s Korčule prema splitskoj bolnici. Negdje iznad Hvara su mi javili da upalim grijanje jer da će gospođa u helikopteru roditi. To se i dogodilo iznad Sumartina na Braču. Poslije su nam javili da je sve proteklo u redu”, rekao je Matan te na novinarski upit odgovorio kako je njihov posao veoma stresan, no istaknuo kako o tome ne razmišljaju.
”Najteže je kad prevozite djecu, poglavito kad su u inkubatoru”, rekao je Matan.
Mladen Delić, letač tehničar istaknuo je kako je i sam otac dva sina zbog čega mu pogotovo teško pada svaki hitni medicinski prijevoz djeteta.
”Kad su djeca u pitanju tu nema puno razmišljanja. Jednom smo imali situaciju kad smo došli po dijete u inkubatoru. Međutim kad smo sletjeli vrijeme se pogoršalo i morali smo čekati jutro.
Uvjeti su takvi kakvi jesu, ali kad su djeca u pitanju svi dajemo 110 posto. Sigurnost nam je na prvom mjestu, a o stresnim situacijama ne razmišljate nego razmišljamo o svojoj djeci”, rekao je Delić.

Pročitajte još

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist

ČESTITKA ŽUPANA ‘Našoj mladeži otvaramo perspektivu za rad i uspjeh’

Dulist