AktualnoKultura

FOTOGALERIJA Franjevci iz cijele Europe u Dubrovniku

FOTOGALERIJA Franjevci iz cijele Europe u Dubrovniku

Dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je u četvrtak euharistijsko slavlje u Crkvi Male braće u Dubrovniku u sklopu održavanja Opće skupštine Unije franjevačkih provincijala Europe (UFME) na kojoj sudjeluje pedesetak europskih franjevačkih provincijala iz 25 država Europe.

Biskup Uzinić se u svojoj propovijedi,obraćajući se sudionicima Generalne Skupštine Unije Manje Braće Europe, osvrnuo na poruku koju je za Godinu posvećenog života papa Franjo sažeo u jedan od ciljeva te godine – zahvalno gledanje na prošlost i grljenje budućnosti s nadom, odnosno ”živjeti sadašnjost s velikom ljubavlju”.
– Bez toga življenja sadašnjosti s velikom ljubavlju smo ništa! Nemamo smisla! Bolje da nas nema! To znači nadahnjivati se na Očevoj ljubavi prema Isusu i Isusovoj ljubavi prema nama i tu ljubav živjeti unutar vlastitih zajednica, ali i izvan vlastitih zajednica, u odnosu prema drugim kršćanima, ali i svim ljudima ne isključujući nikoga, a uključujući osobito one na rubovima Crkve i društva, one kojima su posvećene osobe uvijek znale biti blizu i koje su, na svoj način, bile poticaj za ustanovljenje mnogih redovničkih kongregacija, pa i onih koje su se nadahnule na franjevačkoj karizmi –  rekao je Uzinić te dodao kako to u konačnici znači postati poput sv. Franje i drugih svetaca ili sv. Ivana Pavla II., radosni proroci koji žive zajedništvo prignuti u ljubavi nad drugima, dok se istovremeno propitkuju što to Bog i današnji svijet od njih traže.
– A to što od nas Bog i današnji svijet traže može se za sve nas, danas kao i jučer, sažeti u prvu rečenicu današnjeg evanđeoskog ulomka kojom nam Isus, opraštajući se od nas, poručuje – Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi –  rekao je Uzinić.
Inače, Skupština Unije franjevačkih provincijala Europe (UFME) održava se od 18. do 24. listopada pod predsjedanjem dr. fra Miljenka Šteke, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM i predsjednika Unije u Dubrovniku i Mlinima.
Uz provincijale i kustode, te njihove delegate, susretu su nazočili i generalni definitori Franjevačkog reda iz Europe, te generalni ministar Reda fra Michael A. Perry.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist