Kultura

FOTO „Dum Marinova kontemplacija“ u Domu Marina Držića

FOTO „Dum Marinova kontemplacija“ u Domu Marina Držića

Izložba „Dum Marinova kontemplacija“ dubrovačkog slikara Lukše Obradovića otvorena je u četvrtak navečer u Domu Marina Držića.

– Riječ je o gosparu iz Pila, suvremenom likovnjaku amateru, magu vizualnih komunikacija i novih medija, koji živi dubrovačkim životom. Imamo predivnu izložbu i hvala autoru što je pristao na suradnju – kazao je ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

– Ovo je tek dio Obradovićevog opusa nadahnutog Držićem, a moja je ugodna dužnost bila odabrati manji dio koji vam predstavljamo. Na slikama postoje i likovi iz današnjeg svijeta, galerija aktualnih likova. Moram pohvaliti konciznost i fokusiranost odabranog opusa. Obradović, koji je dao cijelog sebe u ove slike, na najboljem je putu da nađe svoj likovni jezik i da svojim slobodnim likovnim poigravanjem dođe do toga – istaknuo je ‘izbornik djela’ i osvrta u dvojezičnom katalogu Ivan Viđen.

– Smisao nije završio ovdje, s ovom izložbom. Već sam na sljedećem projektu i radim dalje. Ali nisam završio ni sa Držićem ni sa Gradom. Tu smo svi. Grad je mali, Grad je veliki, Grad je šporak, Grad je svakakav. Volimo ga zimi, mrzimo ga ljeti kad ima puno turista. Svi ga imamo u srcu, a i ove slike su sa srcem odabrane – kazao je Lukša Obradović.

U prigodnom dramskom programu nastupili su polaznici Dramske radionice Doma Marina Držića.

Podsjetimo, Lukša Obradović rođen je 7. rujna 1959. u Dubrovniku. Od rane mladosti inspiriran ljepotom i skladom Grada profilira vlastiti umjetnički izraz. Likovno se izražava u različitim tehnikama: od ulja i akrilika na platnu do kombiniranih tehnika, kolaža, te umjetničkih instalacija i multimedijalnih projekcija. Član je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Dubrovnik od 1974. te Matice Hrvatske. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama ULIPUD-a te do sada imao 10 samostalnih izložbi u Dubrovniku.

Od 2013. g. aktivni je član međunarodne profesionalne mreže vizualnih umjetnika i fotografa FineArtAmerica.com gdje je do sada izložio oko 900 svojih radova u digitalnom formatu. Pored toga, ističe se u spoju likovnog djela, glazbe, oblika, pojavnosti prirode i prostora u kojem živi i stvara, pa svoje multimedijalne projekte, redovno izlaže na kanalu You Tube-a, gdje se prezentira s više od 2000 vlastitih audiovizualnih zapisa. Stalni postav Lukšinih radova nalazi se u njegovom ateljeu „Rabbit Art Studio“ u Pilama, u Dubrovniku.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist