DuList IN

FOTOGALERIJA Dani lumblije u Blatu

FOTOGALERIJA Dani lumblije u Blatu

U Blatu se tijekom vikenda održavala manifestacija Dani lumblije – okusi i mirisi zavičaja u organizaciji Viteškog udruženja Kumpanjija Blato, Turističke zajednice općine Blato i Blatski fižuli ustanova u kulturi.

Program je službeno otvoren 30. listopada u Gradskom parku Blatu, a otvorio ga je predsjednik Viteškog udruženja Kumpanjija Blato Stjepan Bačić u prisustvu predstavnika organizatora i izaslanice Ministarstva poljoprivrede Zrinke Favro. U svom uvodnom obraćanju predsjednik VU Kumpanjija Blato istaknuo je svoje zadovoljstvo postignutom oznakom koju je dobila Lumblije ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla), a koju su pokrenuli Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka. Oni su u zajedničkoj Specifikaciji proizvoda definirali postupak proizvodnje ovog proizvoda i opisali uzročno-posljedičnu povezanost ‘Lumblije’ i otoka Korčule. Također je naglasio da je lumblija prvi proizvod u Dubrovačko neretvanskoj županiji koji nosi tu oznaku.

U programu koji je uslijedio nakon službenog otvaranja manifestacije svi domaći i strani posjetitelji mogli su uz glazbu uživati u degustaciji tradicionalne otočke hrane i vina, ali i u proizvodima izlagača koji su ujedno i registrirani proizvođači Lumblije na području općine Blato i to Moja Nadalina, Konoba Zlinje, OPG Protić Sanja i OPG Mirjana i Danko Mirošević.

U sklopu Dana lumblije u Blatu ovu godinu obilježio se i Mjesec ružičaste vrpce u suradnji sa Ligom protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet – ogranak Blato koji su također bili jedni od sudionika programa.

Dan poslije, 31. listopada bio je rezerviran za program Srednje škole Blato koja je već 26. godinu na Plokati u Blatu priprema prezentaciju ovog tradicionalnog kolača. Uvod u prezentaciju su radionice izrade iste koje su se ovu godinu održavale pod mentorstvom registriranih proizvođača sa našeg područja.

U Blatu je nezamislivo obilježiti blagdan Svih Svetih bez lumblije, kolača specifičnog za ovo podneblje.

Kolač je to od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, uistinu je reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u našu destinaciju tijekom cijele godine.

Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu.

Dani lumblije / Franko Bačić

Pročitajte još

DEFINITIVNO FAVORIT! Baby Lasagna skočio na eurovizijskim kladionicama

Dulist

SEVE U DUBROVNIKU ‘Ljubav se ljubavlju vraća’

Dulist

Severina prije nastupa u Revelinu objavila video s aerodroma: ‘Ovaj čovjek me stalno prati’

Dulist