Kultura

FOTO/ŽOHARI – SVIJET KOJI OSTAJE Neobična izložba Prirodoslovnog muzeja privukla mladu publiku

FOTO/ŽOHARI - SVIJET KOJI OSTAJE Neobična izložba Prirodoslovnog muzeja privukla mladu publiku

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik ovog četvrtka otvorena je izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja naziva ‘Žohari – svijet koji ostaje’.

Autori izložbe su dr. sc. Iva Mihoci, Petar Crnčan, dr. sc. Vlatka Mičetić Stanković i Mirna Klaić. Izložba na zanimljiv, atraktivan i multimedijski recentan način prikazuje osnovne značajke biologije i evolucije žohara, a cijela je ekspozicija obogaćena insektarijem u kojem je životni ciklus žohara zorno prikazan sa živim jedinkama madagaskarskog siktajućeg žohara i argentinskog žohara.

-Odabrali smo žohare kako bi pokazali primjerke koji se nalaze u našim zbirkama, ali i kako bi prikazali vizualno manje privlačne životinje koje su u ekosustavima vrlo važne i s antropogenog stajališta se ne promatraju kao samo ‘štetnici’. Morate razumjeti da su svega jedan posto svih vrsta žohara oni koji zapravo predstavljaju ugrozu – poručila je jedna od autorica izložbe dr. sc. Iva Mihoci.

Poseban dio izložbe prikazuje život žohara u antropogenim staništima poput stare slavonske kuće. Uz sve biološke osobitosti koje objašnjavaju opstanak ove uspješne životinjske skupine progovara se i o metodama suzbijanja nekolicine vrsta koje predstavljaju sinantropske štetnike.

Ova izložba je ujedno i okosnica programa Noći muzeja koji uključuje stručna vodstva za djecu i odrasle, kviz znanja, edukativno-kreativne radionice te koktel zabavu uz DJ-a.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist