Županija

FOTO Završena gradnja kućerice, spomenika konavoskom težačkom životu

FOTO Završena gradnja kućerice, spomenika konavoskom težačkom životu

Završena je izgradnja, odnosno premještanje tradicionalne poljoprivredne kućerice na Zakrajnici, uz angažman članova udruge Dragodid, Suhozidne baštine Konavala i drugih volontera, a koju je financirala Općina Konavle.

Kako javljaju iz Općine, riječ je o kućerici koja se u svom izvornom obliku presložila s područja građevinskih zahvata u Zračnoj luci Dubrovnik, a sačuvana je u suradnji Općine Konavle, Zračne luke Dubrovnik i članova Suhozidne baštine Konavala te Mata Novaka, vlasnika lokacije.

Gradnja je započela u lipnju prošle godine u sklopu ljetnog festivala MOBA 2018, a nastavak je uslijedio u tri uzastopne naredne akcije. Pretpostavlja se da je posljednja kućerica u Konavlima izgrađena krajem 19. stoljeća, prilikom velike ekspanzije terasiranja i sadnje vinograda duž cijele Dalmacije, nakon pojave filoksere u Italiji i Francuskoj. Stoga je ova akcija posebno značajna za Općinu Konavle i sve sudionike koji su pridonijeli izgradnji kućerice, ali i promociji suhozidne baštine Konavala.

Inače, ovo je jedna od većih radionica održanih nakon UNESCO-vog proglašenja tehnike suhozidne gradnje kao nematerijalnog kulturnog dobra. Organizatore gradnje čeka još puno posla na popularizaciji i osvještavanju o povijesnoj i krajobraznoj vrijednosti suhozidnih struktura u čovjekovom životnom prostoru.
S obzirom na svoj značaj u prošlosti i lokaciju na koju je premještena, može se reći da kućerica predstavlja simbol i spomenik konavoskog težačkog života.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist