Grad

FOTO/ZATVORENA 1047. FESTA Don Toma Lučić: ‘Sve nam je u životu poruka’

Ovogodišnja 1047. Festa sv. Vlaha, našeg zaštitnika, završila je u nedjelju činom spuštanja barjaka ispred Parčeve crkve u Gradu, točno u podne.

Nakon mimohoda preko Pila i Straduna trombunjeri, festanjuli i barjaktari svih uzrasta su se poklonili dubrovačkom zaštitniku uoči zatvaranja ovogodišnje Feste. Okupljenom mnoštvu se tijekom svečanosti obratio rektor crkve svetog Vlaha, don Toma Lučić.

– Sve što očima vidimo i ušima čujemo, sve nam je to poruka, i to poruka za život. Prošla je Kandelora, Dan Grada i blagdan Sv. Vlaha. Sve je to prošlo, a poruka ostaje. Za Dan Grada i za festu Sv. Vlaha kao malokad imali smo toliko visokih gostiju i uzvanika, čelništvo RH, mnogu župani, gradonačelnici, načelnici susjednih gradova i mjesta. Sve nam je to poruka. A onda svečana sjednica Gradskog vijeća u našem kazalištu, s pozdravima i zazivima Sv. Vlaha uz himnu Sv. Vlaha doimala se kao poluliturgijski čin. Sve svečano i sve uz molitvu. A onda otvaranje feste, lijep dan, Bogom dan, spremni festanjuli, barjaktari, trombunjeri i gradska glazba savršeno su odigrali svoju ulogu. I kao malokad se ovako lijepo zavijorio barjak Sv. Vlaha – rekao je don Toma.

-A onda za sam blagdan Sv. Vlaha malo lošije vrijeme, misa u katedrali umjesto van, i procesija ostaje mali žal u našim srcima, procesija nije bila. U stvari, procesija je bila; i festanjuli, i barjaktari i trombunjeri su prošli gradom u procesiji, samo nisu išle relikvije Sv. Vlaha, Sv. Vlaho nije prošao našim gradom. I to nam je poruka. Ne zaboravimo, Sv. Vlaho na našim mirima i na našim institucijama, kao i ovaj nad crkvom Sv. Vlaha ne stoji zatvorenih očiju. Sve čuje, sve vidi, i onda prema tome i prema nama ili navlači oblake ili ih razgoni. Sve nam je u životu poruka – osvrnuo se don Toma i na neuobičajene uvjete ovogodišnje Feste.

– Hvala svima i živio Sv. Vlaho! – zaključio je, i pozvao sve prisutne na misu u crkvi.

Prethodno se održalo svečano misno slavlje na Gorici sv. Vlaha na koje su se hodočasnici iz svih dijelova naše županije u svečanoj povorci uputili s Pila zajedno s barjaktarima i trombunjerima. Predvoditelj misnog slavlja bio je don Robert Ćibarić, župnik župe sv. Mihajla u Lapadu rekavši među ostalim kako ‘Dubrovnik nije samo grad svetog Vlaha, on jest sveti Vlaho’.

Festu u 2019. godini obilježilo je i presedan, kad je ‘izostalo famoso čudo od čudesa’. Naime, prvi je put procesija, najljepši i najsvečaniji dio Feste, otkazana zbog kišnog nevremena. Procesija se na neki način ipak održala jer su trombunjeri, festanjuli i barjaktari u pratnji vjernika svojih župa prošli Stradunom, no bez moći našega Parca.

Pročitajte još

Jelka Tepšić odlikovana Križem Reda za civilne zasluge Kraljevine Španjolske

Dulist

Ovo su najbolji dubrovački doktori!

Dulist

DIVNA AKCIJA DJEČJIH VRTIĆA Uz koncert, prodavat će ukrase za Specijalnu bolnicu Gornja Bistra!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija