Aktualno

[FOTO] Zatvara se Festa, misno slavlje održano na Gorici sv. Vlaha

misa na gorici naslovna

Veliki broj hodočasnika okupio se ove nedjelje na Gorici sv. Vlaha gdje je povodom zatvaranja 1052. Feste održana sveta misa. Svečanost zatvaranja Feste počela je hodočašćem na Goricu gdje se zaputila povorka trombunjera, barjaktara, festanjula, svećenstva i puka. Tamo je, nakon izvijanja barjaka, održano misno slavlje koje je predvodio fra Ivan Gavran, franjevac iz samostana Male braće u Dubrovniku.
Na početku misnog slavlja istaknuo je kako će se na uzvišici iznad grada u svetištu na Gorici zaključiti slavlje i zahvaliti se i Bogu i našem zaštitniku na milostima kojima su nas obdarili i ove godine da zajedno proslavimo Festu našeg zaštitnika.
U propovijedi fra Ivan Gavran govorio je o zahvalnosti.
-Kada pogledamo Proglas ove naše proslave i cijeli taj program u kojemu je većina od nas cjelovito i sudjelovala i doživjela trenutke milosti ljubavi i zajedništva držim da s pravom trebamo sada izreći hvalu na kraju ovogodišnje Feste. Hvalu Gospodinu Bogu, našem nebeskom zaštitniku i svima koji su dali svoj nemali doprinos da ova Festa tako lijepo bude organizirana, lijepo se proslavi i još ljepše zaključi – rekao je fra Gavran te se potom osvrnuo na tri vrste oblika zahvalnosti. Napomenuo je kako u našem odgojnom sustavu nije velika pažnja posvećena temi zahvalnosti. Istaknuo je kako oni koji govore o zahvalnosti pričaju da postoje tri vrste oblika zahvalnosti – dječja, proračunata i zrela.
-Sva tri oblika su puno bolja negoli nezahvalnost koje tak puno ima u svijetu i u životu čovjeka – napomenuo je te okupljene vjernike potaknuo da na današnji dan zatvaranja Feste iz srca i duše zahvale Gospodinu Bogu, našem nebeskom zaštitniku i svima onima koji pomažu da se ova naša lijepa Festa organizira, živi i doživljava u našem gradu.

Nakon mise povorka hodočasnika zaputila se prema Gradu, gdje će ih pred crkvom Sv. Vlaha dočekati rektor don Ivica Pervan, a festanjuli će, uz jeku trombuna i pjev himne spustiti zaštitnikov barjak sa standala.

Pročitajte još

U SUBOTU Druga vatrogasna utrka u spomen Goranu Komlencu

Dulist

VLAHUŠIĆEV ‘BOSCO VERTICALE’: Predlaže ozelenjavanje fasada nebodera u Gružu

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Učenici Turističke i ugostiteljske škole osvojili zlato na Državnom natjecanju

Dulist