Aktualno

FOTO/VIDEO Zaplovila je Dora!

FOTO/VIDEO Zaplovila je Dora!

Brzi brod Dora zaplovio je jutros u 10 sati iz Gruža za Elafite. Testnu vožnju odradila je dan ranije. Tako je Dora ‘preuzela’ posao Premude, odnosno Postire.

Podsjetimo, iz Jadrolinije su za DuList naveli kako je na zahtjev lokalnog stanovništva za korištenjem brzih plovila na putničkoj liniji, a uz suglasnost Agencije za obalni linijski pomorski promet, dobiveno privremeno odobrenje za stavljanjem brzog broda ‘Dora’ na navedenu liniju.

No, otočani su izrazili veliko negodovanje činjenicom da će ih s Gradom povezivati ‘Dora’.

Tim povodom razgovarali smo i s ugostiteljem i vlasnikom restorana ‘Obala’ na Lopudu, Ivom Frkom, koji se zapitao – možemo li uopće govoriti o brzobrodskoj liniji?

-Ne možemo je zvati brzobrodskom jer su relacije između elafitskih luka kratke i male, ali je i plovidba u Gružu ograničena na četiri milje, a od Gruža do Dakse na šest milja. Tako da, u ovom slučaju ne možemo govoriti o brzoprodskoj ‘pruzi’ – rekao je. Također, kako kaže, pitanje je i kakva je maritimna sposobnost broda Dora i kako će funkcionirati po lošem vremenu.

-Hoće li otoci biti odsječeni od kopna danima po jakom jugu? Nadalje, hoće li u slučaju jakog juga moć uopće akostat na Lopud? Vidjet ćemo kako će se sve razvijati, ali mislim da to neće funkcionirati – kazao je Frka.

Frka se dotaknuo i trajekta, koji će prema njegovim informacijama, odsad iz Grada polaziti po novom vremenu.

-Trajekt je u redu, no prerano polazi. Naime, njegovo vrijeme polaska je u 9 sati ujutro, što za Lopuđane predstavlja prekratak period u Gradu kako bi se obavilo sve potrebno, odnosno ukrca sve na trajekt. Mi se snalazimo kako umijemo i znamo. Radimo furiozno u Gradu kako bismo sve ukrcali do 10 sati, a ne do 9 sati! Lijepo je da se odvaja putnički od teretnog prometa, no pitanje je kako će sve to funkcionirati – dodao je.

Misli kako će se vrijeme dolaska Dore i trajekta ‘podudarati’, što bi moglo stvarati dodatne probleme.

-Sporije će ići manipulacija teretom te će zbog toga trajekt dulje ostajati na Lopudu, nego što je to predviđeno. Neće se moći sve iskrcati u kratkom razdoblju. Nalazimo se u ljetnim mjesecima i puno se više robe zahtijeva na otocima – naglašava Frka.

Ugostitelj Ivo Glumac, vlasnik restorana ‘Dubrovnik’ za DuList također je istaknuo kako već sada problem predstavlja vrijeme polaska trajekta.

-Vidjet ćemo kakva će situacija biti kada Dora dođe u petak, ali, što se nas tiče, to nije dobro. Postira, odnosno Premuda su išle u 10 sati tako smo imali više vremena za nabavu i ukrcaj robe. Trajekt smo dosada imali tri puta tjedno, a sada će navodno ići svaki dan, no u 9 sati! Nakon što dođemo s Lopuda u Grad, mi ćemo imati vrlo kratko vrijeme za popunu artikala. Sad će nam to biti veliki problem – rekao je. Razmišlja i o mogućem rješenju da svaku večer ide u Grad prespavati kako bi ujutro mogao uraniti i sve odraditi do 9 sati.

-Ura će nas puno unazaditi, ali vjerojatno ni to neće vječno trajati. Rekli smo da ćemo pustiti nekoliko dana kako bismo vidjeli što će se zapravo događati – kazao je.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist