Aktualno

JE LI ‘DORA’ NAJBOLJE RJEŠENJE? Ugostitelj Ivo Frka s Lopuda: ‘Elafite i Grad treba povezivati suvremena inačica Postire’

JE LI 'DORA' NAJBOLJE RJEŠENJE? Ugostitelj Ivo Frka s Lopuda: 'Elafite i Grad treba povezivati suvremena inačica Postire'

Elafite i Grad uskoro bi trebao povezivati brzi brod Dora, o čemu je DuList pisao ovog utorka.

Iz Jadrolinije su istaknuli kako je ‘na zahtjev lokalnog stanovništva za korištenjem brzih plovila na putničkoj liniji, a uz suglasnost Agencije za obalni linijski pomorski promet, dobiveno privremeno odobrenje za stavljanjem brzog broda Dora na navedenu liniju’.

No, ispod našeg članka pojavili su se brojni komentari, a u kojima se većinom isticalo negodovanje ovom odlukom. ‘Ovo sigurno nije bio zahtjev lokalnog stanovništva’; ‘niti jedan otočanin nije za Doru’ – samo su neki od komentara.

Suvremena inačica Postire
Ugostitelj i vlasnik restorana ‘Obala’ na Lopudu, Ivo Frka, za Dulist je komentirao odluku o uvođenju Dore. Pita se – možemo li uopće govoriti o brzobrodskoj liniji?

-Ne možemo je zvati brzobrodskom jer su relacije između elafitskih luka kratke i male, ali je i plovidba u Gružu ograničena na četiri milje, a od Gruža do Dakse na šest milja. Tako da, u ovom slučaju ne možemo govoriti o brzoprodskoj ‘pruzi’ – rekao je. Također, kako kaže, pitanje je i kakva je maritimna sposobnost broda Dora i kako će funkcionirati po lošem vremenu.

-Hoće li otoci biti odsječeni od kopna danima po jakom jugu? Nadalje, hoće li u slučaju jakog juga moć uopće akostat na Lopud? Vidjet ćemo kako će se sve razvijati, ali mislim da to neće funkcionirati – kazao je Frka.

Istaknuo je kako je za povezanost Elafita i Grada potrebna – suvremena inačica Postire.

-To bi bio idealan brod za Elafite. Radi se o brodu koji bi trebao biti maritimno sposoban za plovidbu, ali i za brzo i lako akostavanje na Elafitima – po svim vremenima. Nekad je vrlo teško pristati. Treba izraziti pohvalu svim posadama koje su dosad plovile do Elafita i za sve što su napravili dosad. To je izrazito iscrpljujuća linija. Također, brod mora biti sposoban ukrcati i nešto tereta. Dakle, trebalo bi napraviti novi, suvremeni brod koji će imitirati Postiru s čime bi bili zadovoljni svi stanovnici Elafita – naglasio je.

Trajekt prerano polazi
Što se tiče trajekta, on će, prema informacijama koje ima naš sugovornik, odsad iz Grada polaziti po novom vremenu.

-Trajekt je u redu, no prerano polazi. Naime, njegovo vrijeme polaska je u 9 sati ujutro, što za Lopuđane predstavlja prekratak period u Gradu kako bi se obavilo sve potrebno, odnosno ukrca sve na trajekt. Mi se snalazimo kako umijemo i znamo. Radimo furiozno u Gradu kako bismo sve ukrcali do 10 sati, a ne do 9 sati! Lijepo je da se odvaja putnički od teretnog prometa, no pitanje je kako će sve to funkcionirati – dodao je.

Misli kako će se vrijeme dolaska Dore i trajekta ‘podudarati’, što bi moglo stvarati dodatne probleme.

-Sporije će ići manipulacija teretom te će zbog toga trajekt dulje ostajati na Lopudu, nego što je to predviđeno. Neće se moći sve iskrcati u kratkom razdoblju. Nalazimo se u ljetnim mjesecima i puno se više robe zahtijeva na otocima – naglašava Frka.

‘Ura će nas puno unazaditi’
Ugostitelj Ivo Glumac, vlasnik restorana ‘Dubrovnik’ za DuList također ističe kako već sada problem predstavlja vrijeme polaska trajekta.

-Vidjet ćemo kakva će situacija biti kada Dora dođe u petak, ali, što se nas tiče, to nije dobro. Postira, odnosno Premuda su išle u 10 sati tako smo imali više vremena za nabavu i ukrcaj robe. Trajekt smo dosada imali tri puta tjedno, a sada će navodno ići svaki dan, no u 9 sati! Nakon što dođemo s Lopuda u Grad, mi ćemo imati vrlo kratko vrijeme za popunu artikala. Sad će nam to biti veliki problem – rekao je. Razmišlja i o mogućem rješenju da svaku večer ide u Grad prespavati kako bi ujutro mogao uraniti i sve odraditi do 9 sati.

-Ura će nas puno unazaditi, ali vjerojatno ni to neće vječno trajati. Rekli smo da ćemo pustiti nekoliko dana kako bismo vidjeli što će se zapravo događati – kazao je.

Pročitajte još

Djelatnici Libertasa naučili hrvatski znakovni jezik

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist