Aktualno

SREĆOM PA JE BUNACA Dora ‘testira’ lopudsku rivu

SREĆOM PA JE BUNACA Dora 'testira' lopudsku rivu

Prije nego što sutra u 10 sati iz Gruža zaplovi prema Elafitima, brzi brod Dora, koji će ubuduće povezivati Elafite s Gradom, ovog četvrta odrađuje ‘testnu vožnju’. Naime, kako nam javljaju Lopuđani, Dora je stigla na ovaj elafitski otok ‘isprobati’ lopudsku rivu. Mještani poručuju: Srećom pa je bunaca.
Podsjetimo, iz Jadrolinije su za DuList naveli kako je na zahtjev lokalnog stanovništva za korištenjem brzih plovila na putničkoj liniji, a uz suglasnost Agencije za obalni linijski pomorski promet, dobiveno privremeno odobrenje za stavljanjem brzog broda ‘Dora’ na navedenu liniju.
No, otočani su izrazili veliko negodovanje činjenicom da će ih s Gradom povezivati ‘Dora’.
Tim povodom razgovarali smo i s ugostiteljem i vlasnikom restorana ‘Obala’ na Lopudu, Ivom Frkom, koji se zapitao – možemo li uopće govoriti o brzobrodskoj liniji?
-Ne možemo je zvati brzobrodskom jer su relacije između elafitskih luka kratke i male, ali je i plovidba u Gružu ograničena na četiri milje, a od Gruža do Dakse na šest milja. Tako da, u ovom slučaju ne možemo govoriti o brzoprodskoj ‘pruzi’ – rekao je. Također, kako kaže, pitanje je i kakva je maritimna sposobnost broda Dora i kako će funkcionirati po lošem vremenu.
-Hoće li otoci biti odsječeni od kopna danima po jakom jugu? Nadalje, hoće li u slučaju jakog juga moć uopće akostat na Lopud? Vidjet ćemo kako će se sve razvijati, ali mislim da to neće funkcionirati – kazao je Frka.
Frka se dotaknuo i trajekta, koji će prema njegovim informacijama, odsad iz Grada polaziti po novom vremenu.
-Trajekt je u redu, no prerano polazi. Naime, njegovo vrijeme polaska je u 9 sati ujutro, što za Lopuđane predstavlja prekratak period u Gradu kako bi se obavilo sve potrebno, odnosno ukrca sve na trajekt. Mi se snalazimo kako umijemo i znamo. Radimo furiozno u Gradu kako bismo sve ukrcali do 10 sati, a ne do 9 sati! Lijepo je da se odvaja putnički od teretnog prometa, no pitanje je kako će sve to funkcionirati – dodao je.
Misli kako će se vrijeme dolaska Dore i trajekta ‘podudarati’, što bi moglo stvarati dodatne probleme.
-Sporije će ići manipulacija teretom te će zbog toga trajekt dulje ostajati na Lopudu, nego što je to predviđeno. Neće se moći sve iskrcati u kratkom razdoblju. Nalazimo se u ljetnim mjesecima i puno se više robe zahtijeva na otocima – naglašava Frka.

Ugostitelj Ivo Glumac, vlasnik restorana ‘Dubrovnik’ za DuList također je istaknuo kako već sada problem predstavlja vrijeme polaska trajekta.
-Vidjet ćemo kakva će situacija biti kada Dora dođe u petak, ali, što se nas tiče, to nije dobro. Postira, odnosno Premuda su išle u 10 sati tako smo imali više vremena za nabavu i ukrcaj robe. Trajekt smo dosada imali tri puta tjedno, a sada će navodno ići svaki dan, no u 9 sati! Nakon što dođemo s Lopuda u Grad, mi ćemo imati vrlo kratko vrijeme za popunu artikala. Sad će nam to biti veliki problem – rekao je. Razmišlja i o mogućem rješenju da svaku večer ide u Grad prespavati kako bi ujutro mogao uraniti i sve odraditi do 9 sati.
-Ura će nas puno unazaditi, ali vjerojatno ni to neće vječno trajati. Rekli smo da ćemo pustiti nekoliko dana kako bismo vidjeli što će se zapravo događati – kazao je.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist