Kultura

[FOTO/VIDEO] Zatvorene 73. Dubrovačke ljetne igre, vidimo se iduće festivalsko ljeto!

zatvaranje 73 dlji 10

Koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Ivana Repušića kojima su se pridružili operna zvijezda, sopranistica Adela Zaharia i mladi tenor Filip Filipović ispred Katedrale, a potom i simboličnim slaganjem barjaka Libertas, zatvorene su još jedne, 73. Dubrovačke ljetne igre.

Na pomno odabranom programu završnice, našla su se ponajbolja djela velikih skladatelja, a otvorila ga je uvertira iz opere Zampa, komične opere francuskog skladatelja Ferdinanda Hérolda koja je jedno od njegovih najuspješnijih djela. Uslijedio je čuveni Julijin valcer iz opere Romeo i Julija, jedno od najpoznatijih djela francuskog skladatelja Charlesa Gounoda, potom i dvije skladbe talijanskog opernog velikana Gaetana Donizettija i to Nemorinova arija ‘Una furtiva lagrima’ iz drugog čina opere Ljubavni napitak te Lucijina arija ‘Regnava nel silenzio iz opere’ Lucia di Lammermoor. Nakon toga je izveden i Osmi slavenski ples u g-molu iz Slavenskih plesova Antonína Dvořáka te arija Rusalke Měsíčku na nebi hlubokém.

Izvedena su potom i odabrana djela vodećeg opernog autora Giuseppea Verdija, i to Alfredova arija ‘De’ miei bollenti spiriti’ iz Travijate, jedne od najpopularnijih opera uopće, potom virtuozni ples Ballabile I iz trećeg čina opere Macbeth, duet Violette i Alfreda ‘Parigi, o cara’ iz opere Travijata te uvertira Verdijevoj sudbinskoj operi Moć sudbine. Koncert je zaokružila Violettina scena ‘É strano! – Sempre libera’ iz prvog čina Verdijeve Travijate.

Podsjetimo, isti dan u Sponzi održala se tradicionalna dodjela Orlanda, nagrade Hrvatske radio televizije kojom se za osobita dramska i glazbena postignuća nagrađuju umjetnici s programa manifestacije. Ovogodišnji Grand Prix Orlanda za osobiti umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara dodijeljen je ‘glumici iznimnog dara, vanserijskoj umjetnici jedinstvene širine’ Nevi Rošić. Orlanda za dramu dobila je glumica Jadranka Đokić za ulogu majke u predstavi Krvava svadba, a nagradu joj je dodijelio predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdravko Kedžo. Dobitnik nagrade Orlando za glazbu 73. Dubrovačkih ljetnih igara je poljski skladatelj maestro Dawid Runtz i to za nastup koji je održan 18. kolovoza kada je dirigirao Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i njihovim talentiranim gošćama večeri, mladim glazbenicama Lucijom Stilinović na flauti i Veronikom Ćiković na harfi.

Inače, na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama u 47 dana održane su 74 izvedbe raznolikog programa na sedamnaest scenskih i ambijentalnih lokacija, osim svečanog otvaranja, tu su i 42 dramske izvedbe, 16 glazbenih, dvije folklorne, tri plesne izvedbe, dvije izložbe, dva predstavljanja umjetnika, tri filmske projekcije te tri tematske večeri.

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist