Kultura

FOTO/VIDEO Troje vrhunskih pijanista priredilo glazbeni spektakl u Kneževu dvoru

FOTO/VIDEO Troje vrhunskih pijanista priredilo glazbeni spektakl u Kneževu dvoru

Piano Maniachs Triathlon okupio je dobre prijatelje – bečku glazbenicu Antoniju Pacek, američku klasičnu zvijezdu Matthew Mayera te hrvatskog virtuoza Mateja Meštrovića u petak navečer u Kneževu dvoru. Riječ je o spektakularnom koncertu koji se održao u sklopu Midsummer Scene Festivala.

Na koncertu su svi mogli pobliže upoznati i doživjeti najsvestranijeg i izuzetno talentiranog umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni Mateja Meštrovića. Ovaj glazbeni velikan praizveo je ‘Dunavsku Rapsodiju’ za klavir i orkestar u glavnoj dvorani Carnegie Hall – Stern te time postao prvi hrvatski kompozitor koji je imao praizvedbu vlastitog djela u toj prestižnoj dvorani. Autor glazbe je za preko 400 dokumentarnih filmova te za tri hrvatska paviljona na svjetskim izložbama, a zajedno sa udaraljkašem Bornom Šercarom predstavljao je Hrvatsku i na svjetskoj izložbi Dubai EXPO 2022. Autor je glazbe Svečanog otvorenja Pelješkog Mosta te otvorenja ‘Malog Rimskog Kazališta’. Za svoje skladbe i albume dobitnik je brojnih svjetskih nagrada i priznanja, a njegov CD ‘Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos’ uvršten je na Spotify listu 50 klasičnih izdanja.

Njemu se na dubrovačkoj pozornici pridružio Matthew Mayer, američki skladatelj i pijanist, poznat po prestižnoj svjetskoj Billboardovoj ljestvici broj 1. New Age umjetnik. Izdao je 17 solo albuma za klavir. Osnivač je svjetski poznate web stranice Solo Piano koja prezentira rad više od 360 pijanista iz cijelog svijeta. Od solo nastupa u gradiću u Južnoj Dakoti do dijeljenja pozornice s izvođačima nominiranima za Grammy, tako je izgledalo Mayerovo glazbeno putovanje. Njegov posljednji album, Piano Lullabies, dosegao je više od 25 milijuna streamova i ima posebno mjesto na Playlistama Amazon Musica. Mayerova pjesma ‘When Flowers Grew Wild’ više od 50.000  puta dodana je na Instagram reels, a njegova glazba nastavlja osvajati publiku diljem svijeta.

Posebnu pažnju privukla je talentirana hrvatska pijanistica i skladateljica, s adresom u Beču – Antonija Pacek. Njezin najnoviji album Seasons of Life objavljen je u ožujku 2022., a prema glazbenim kritičarima donio je osvježavajuće nepredvidivu oštricu kreativnosti u neoklasično područje. Kritičari njezine koncerte zovu simfonijom emocija, a njezina glazba pušta se na brojnim radijskim postajama diljem svijeta, uključujući Classic FM Radio u Londonu, FM Classic u New Yorku, Klassik Radio u Beču, Shades of Classics u Kanadi, Whisperings Radio u SAD-u i drugima.

Pročitajte još

[FOTO] SUPETART – ‘HOMAGE TO DUBROVNIK’ Romana Milutin Fabris: Nema usporavanja u mojim godinama

Dulist

RADOVI MALENIH KREATIVACA Motivi najvećeg hrvatskog komediografa u Domu Marina Držića

Dulist

UMJETNIČKA GALERIJA Promocija autobiografske knjige umjetnice Vlaste Delimar

Dulist