DuList IN

FOTO / VIDEO Terna, činkvina, tombula… I tradicija!

FOTO / VIDEO Terna, činkvina, tombula... I tradicija!

Zna se što se radi ispred Luže kad finu barjaci – igra se humanitarna tombula!

Organizator ove popularne, a opet tradicionalne igre je Turistička zajednica grada Dubrovnika a oni koji su bili sretne ruke mogli su osvojiti prigodnu nagradu za ternu, činkvinu te za tombulu.

A gdje je pak gađanje jajima i narančama? Ha! Evo malo i povijesti:

Još od 1842. Dubrovčani kupuju listiće nadajući se osvajanju bogatih nagrada tombole. No nije dubrovačkom puku stalo do nagrada, koliko do starog običaja izražavanja nezadovoljstva kada na listiću nema upravo izvučenog broja, odnosno letećih naranača i ostalih ‘rekvizita’.

Tombula na Stradunu omiljena je i tradicionalna igra Dubrovčana, a ženske noge – 77, štap od metle-11, nono-90, juda-13, mulac-1, karakteristične su dubrovačke interpretacije brojeva koji se izvlače i uzvikuju, izazivaju uzdahe i komentare, a terna, činkvina i tombula dobici su koji motiviraju, ljute i raduju!

Kartele koje su se prodavale ispred Sponze su planule u rekordnom roku, a prikupljeno je 15 000 kuna. Dobitnica tombule u iznosu od dvije tisuće kuna je Leonarda Ehrenberger iz Križevaca, petsto kuna je osvojio Josip Mihatović za ternu, dok su činkvinu u iznosu od tisuću kuna podijelila četiri dobitnika – Srđan Kokanov, Tanja Vidović, Ivo Matić te Silvija Kisić. Izvlačenje nagrada te kontroliranje brojeva vršila je komisija Turističke zajednice grada Dubrovnika s javnim bilježnikom Lucom Bronzan uz odobrenje Ministarstva financija, a program je vodio DJ Vjeverica.

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist