Aktualno

FOTO/VIDEO Radovi na istočnom dijelu staze Zračne luke u punom jeku

FOTO/VIDEO Radovi na istočnom dijelu staze Zračne luke u punom jeku

Pomoćnik glavnog direktora te direktor projekta razvoja Zračne luke Dubrovnik Luko Vuletić izjavio je u ponedjeljak ujutro, tijekom obilaska gradilišta rekonstrukcije istočnog dijela uzletno-slijetne staze dužine 1200 metara na području od oko milijun metara četvornih, kako je riječ o projektu vrijednom oko 900 milijuna kuna bez PDV-a, a da je to ‘najveće gradilište u Hrvatskoj te jedini projekt koji ide u rokovima i financijskim okvirima’.

Po Vuletićevim riječima, radovi moraju biti gotovi 15. ožujka te taj dio mora biti pušten u funkciju. S druge strane, rulna staza ‘Indija’ mora biti puštena u funkciju do 15. svibnja.
-Realizacija ovog projekta značit će mnogo za ZLD, prije svega za zapošljavanje. Pravimo Zračnu luku za idućih pedeset godina, gdje će trebati pametno ulagati i održavati, a više neće trebati ovakvi zahvati. Riječ je o rekonstrukciji cijele Zračne luke, više od pedeset godina nakon njene izgradnje. Uz to, nakon 55 godina postojanja Zračne luke gradimo rulnu stazu ‘Indija’ koja će zaokružiti krug u Zračnoj luci – istaknuo je Vuletić.

-S vjetrom će uvijek biti problema, ali dobit ćemo u svibnju instrumentalnu proceduru za slijetanje, a prvi put će zrakoplovi moći slijetati i instrumentalno, a ne kao dosad samo vizualno, što je bio problem u noćnim satima. Moći će se slijetati po ‘normalnoj’ buri – rekao je Vuletić dodavši kako po velikoj buri ‘i ptice idu pješke’.

-Ovo je tek jedna osmina ugovora o rekonstrukciji i izgradnji infrastrukture i suprastrukture Zračne luke Dubrovnik. Iduće zime radit ćemo pragove 1 i 2 na zapadnoj strani. Tako će biti rekonstruirana cijela pista te sve njene manevarske površine, koje će imati ekološki najprihvatljiviju odvodnju – dodao je Vuletić, koji je komentirao nedavne probleme sa zračnim prometom u ZLD.

-Pista je bila dovoljno duga za slijetanje svih zrakoplova. Morali smo isključiti ILS (‘Instrumental landing system’), a Kontrola zračne plovidbe ugrađuje najmoderniju opremu. Imamo poseban režim slijetanja GPS. Može se dogoditi još jednom ili dvaput, ali opet puno manje nego što bura ometa – zaključio je Vuletić.

Pročitajte još

PRAZNIK RADA Omastite brkove grahom, ali i kubanskom delicijom

Dulist

OBJAVLJENA SATNICA Rafale će sutra letjeti i nad Dubrovnikom!

Dulist

[FOTO] NA PILAMA Djelatnici Hitne pomoći educirali su o važnosti pružanja prve pomoći

Dulist