Aktualno

FOTO/VIDEO//PROSVJED ZATONJANA ‘Isplatilo se biti uporan. Ne smije ostati samo na obećanju’

FOTO/VIDEO//PROSVJED ZATONJANA 'Isplatilo se biti uporan. Ne smije ostati samo na obećanju'

Stotinjak stanovnika Zatona okupilo se u subotu nešto prije podne u mirnom prosvjedu na Maloj Ponti. Iako je ministar državne imovine Goran Marić poslušao njihove apele i obećao da će česticu zemlje u Zatonu koja je bila stavljena na prodaju darovati Gradu Dubrovniku, stanovnici su uporni jer ne žele da sve ostane samo na obećanjima. 

Zatonjanima je zemljište veličine 921 metra kvadratnog prvenstveno važno jer povezuje Mali i Veliki Zaton, a njenim gubitkom izgubili bi, kako su isticali, i šetnicu te parking.

-Drago mi je što smo na demokratski i civiliziran način pokazali da se znamo izboriti za ono što svi smatramo pravednim i od našeg zajedničkog interesa. Pokazalo se da se isplatilo biti uporan. Ova čestica zemlje bila je važno mjesto za povezivanje dva mjesta i tako je oduvijek bilo – istaknuo je Nikola Puljizević, najglasniji među prosvjednicima.

-Hvala svima koji su se potrudili da ova zemlja bude dodijeljena nama Zatonjanima. Nadam se da to neće ostati samo obećanje. I nadam se da će se ostvariti i da ćemo konačno dobiti jedan lijep i uređen prostor kakav naš Zaton i zaslužuje – rekao je. No, istaknuo je i da je Zaton trenutno najzaostaliji u županiji i da stagnira u razvoju.

-Pogledajte Konavle, Slano, pogledajte đe smo mi. Pogledajte put kuda mi prolazimo. Ovo je najlošija magistrala. Imamo 15 godina obećanja da će se to popraviti – rekao je Nikola Puljizević i dodao: ‘Imamo snage da se borimo’ jer, kao što je rekao prethodno tijekom svoga govora, ‘u Zatonu ima dosta stvari koje treba popraviti i izgraditi’.

-Ali kad smo ovako složni i znamo što nam treba činiti, mislim da to možemo i ostvariti. Jedino složni možemo stvoriti mjesto kakvo zaslužujemo. Naš cilj mora biti da Zaton, Veliki i Mali, budu ugodno mjesto za život mladih i starih – naglasio je Puljizević.

Maria Haselsteiner koja je i pokrenula apel za zemljište, naglasila je da se obećanja koje je dao gradonačelnik, ‘moraju u kratkom roku ispuniti’.

Sportsko-rekreacijsko igralište
Podsjetimo, nakon što je protekle subote Mjesni odbor Zatona uputio službeni zahtjev prema Gradu Dubrovniku s iskazivanjem interesa za izgradnju sportsko-rekreacijskog igrališta na čestici zemlje 688/1 k.o. Zaton te se na taj način stekli uvjeti da Grad Dubrovnik zatraži dodjelu ove čestice od nadležnog Ministarstva, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković odmah je reagirao i već u ponedjeljak 1. travnja uputio zahtjev Ministarstvu državne imovine. Gradonačelnik Franković zatražio je darovanje navedene čestice sukladno novom zahtjevu za rekreacijsku zonu.

Ujedno je i usmeno kontaktirao ministra Gorana Marića koji je obećao da će Ministarstvo navedenu česticu darovati u svrhu izgradnje sportsko-rekreacijskih sadržaja.

Naime, na osnovu ranije iznesenih zahtjeva mještana Zatona da se čestica traži za parking to se nije moglo napraviti jer ta svrha nije sukladna Zakonu o upravljanju državnom imovinom, koji propisuje za to opravdane razloge.

Nakon što Grad Dubrovnik dobije od Ministarstva navedenu česticu zemlje odmah će krenuti s izradom projekta i u što kraćem roku privesti je svojoj svrsi. Parking na ovoj čestici bit će onemogućen jer isti ne može biti na području rekreacijske zone.

Pročitajte još

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist