Kultura

[FOTO/VIDEO] IZMEĐU VRATA OD PILA Otvorena jedinstvena pop-up izložba Iris Lobaš Kukavičić

[FOTO/VIDEO] IZMEĐU VRATA OD PILA Otvorena jedinstvena pop-up izložba Iris Lobaš Kukavičić

Izložba je nastajala posljednje dvije godine. Dosta je kompleksna u samoj izvedbi. Želja mi je bila odmaknuti se od klasične skulpture i dodati joj pokret – rekla je dubrovačka likovna umjetnica Iris Lobaš Kukavičić povodom otvorenja njene pop-up izložbe/multimedijalne instalacije naslova ‘Odakle dolazimo?, Što smo mi?, Kamo idemo?’ koje se odvilo u ponedjeljak između vanjskih i unutarnjih Vrata od Pila. U tome joj je pomogao animator Nikola Kapidžić, a osim animacije vrlo važan dio njene instalacije je, istaknula je, zvuk čijeg je pak autor Srđan Berdović.

12 izloženih skulptura umjetnice koja svake godine izrađuje statuu za Pozitivca DuLista, nadahnute su, objasnila je, idejom Dubrovnika koji je još 2019. živio na uobičajen način.

– Izmjenjivali su se milijuni, tisuće i stotine posjetitelja te smo brojali vrlo uspješne rezultate. Međutim, cijelo to vrijeme činilo mi se kao da ljudi počinju gubiti svoju osobnost i pretvaraju se u masu bez identiteta koja besciljno luta, ponekad bez pravog saznanja gdje se nalazi i gdje točno ide. To me potaklo na oblikovanje stiliziranih skulptura od drva, lišenih osobnosti koje samo svojom gestom ili nekom naznakom otkrivaju da je riječ o ljudima koje možemo susresti u butigi, na Stradunu… tipično mediteranski likovi koji nam se mogu činiti vrlo poznatim i bliskim. Tijekom procesa rada došlo je do vrlo iznenađujućih okolnosti u kojima se našao cijeli svijet. Novonastala situacija počela je oblikovati moj rad u potpuno novom smjeru, a postavljena pitanja postajala su sve glasnija i složenija. Povezivanjem skulpture, pokreta i glazbe stvoren je ambijent koji ne nudi odgovore na postavljena pitanja nego nudi poticaj da zastanemo i zapitamo se isto – rastumačila je autorica za DuList.

Skulpture su rađene od punog drva, a sama izrada je zahtijevala dobro poznavanje korištenja različitih alata, poručila je Lobaš Kukavičić.

– U početku mi je to predstavljalo izazov, ali i veliko zadovoljstvo jer jako volim miris drva, njegovu toplinu i podatnost u oblikovanju. Imam sreću što na Odjelu za umjetnost i restauraciju pri Sveučilištu u Dubrovniku gdje sam zaposlena imamo smjer drvo tako da sam imala pomoć kolega kad bi se pojavio neki tehnički problem. Moglo bi se reći da sam postala pravi stručnjak za radove i popravke od drva (smijeh) – iznijela je.

Mjesto izvedbe, dodala je umjetnica, nije nasumično odabrano.

– Dakle, prilikom razrade ideje unutarnja Vrata od Pila su se konceptualno nametnula jer su zapravo simbol gužve i frustracije prolaznika izazvane nemogućnošću prolaza kroz vrata Straduna. Istovremeno prostor je fascinantan u svom arhitektonskom rješenju Meštrovićevih skala, veličanstvene balustrade i kandelabara – kazala je.

Kustosica izložbe je Anita Ruso, a prethodno je na njoj bila angažirana i Jelena Tamindžija koja se zbog ‘slatkih briga’ morala povući s projekta. Za audio-vizualnu realizaciju rada zaslužan je Fifi sound, a neizostavan partner svakako je i VSP video. Događanje je organizirano u suradnji Turističke zajednice i Grada Dubrovnika te Umjetničke galerije Dubrovnik. Izložba se može pogledati danas do ponoći te na Facebook live stream-u na poveznici ovdje.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist