Hrvatska

[FOTO/VIDEO] I dubrovačke odgojiteljice prosvjeduju u centru Zagreba: ‘Možete li bez nas?!’

odgojiteljice prosvjed zagreb 1

Prosvjed za sigurnost, kvalitetu i jednakost u vrtićima počeo je ove subote na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu točno u 12.05 sati. Prosvjedu kojeg je organizirala Inicijativa strukovnih udruga i sindikata za bolji Rani i predškolski odgoj i obrazovanje prisustvuju i odgojiteljice iz DV ‘Dubrovnik’ te DV ‘Pčelica’. Svojim transparentom su poručile: ‘Zidovi ne odgajaju’.

Iz Inicijative su ističu kako im je dosta nepoštivanja niza zakona i Državnog pedagoškog standarda, a najvažnija im je sigurnost djece u vrtićima koja je trenutno narušena zbog manjka osoblja, ali i prostora.

odgojiteljice prosvjed zagreb 3

odgojitelji prosvjed zagreb

-Odgojitelji i ostali zaposleni u dječjim vrtićima u Republici Hrvatskoj, bez obzira tko im je osnivač, ne žele više raditi u nezakonitim i za djecu nesigurnim uvjetima. Tražimo sigurnost, kvalitetu i jednakost u vrtićima! Tražimo poštivanje svih zakonskih odredbi – Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, Državnog pedagoškog standarda, Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu, Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Ustava Republike Hrvatske, Konvencija o pravima djeteta, Nacionalnog kurikuluma za radni i preškolski odgoj i obrazovanje i svih akata koji propisuju rad predškolskih ustanova! Jednako dostupan, jednako siguran, jednako priuštiv i jednako kvalitetan vrtić za svako dijete! Tražimo poštivanje svih prava djece, roditelja i radnika! Ili mislite da možete bez nas?! Želite li naš otkaz?! – istaknuli su iz Inicijative na stranici događaja.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist