Grad

[FOTO] ‘VI STE NAŠ PONOS!’ Lana, Petra, Lucia, Iva i Adam dobitnici nagrade ‘Imperial’

Lana Gašpar iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, Iva Trojić iz Osnovne škole Mokošica, Petra Čengić iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca, Lucia Kordić iz Osnovne škole Montovjerna i Adam Ivanušec iz Osnovne škole Kralja Tomislava dobitnici su godišnjeg priznanja ‘Imperial’ koji se drugi put dodjeljuje kao trajni spomen na poginulu djecu, civilne žrtve Domovinskog rata. Nagrada se dodijelila u nedjelju, na dan obilježavanja Svjetskog dana djece. U ime laureata priznanja Imperial, kratko se prisutnima obratio učenik Adam Ivanušec.

Nagradu su ustanovile majke djece poginule u Domovinskom ratu okupljene u Udrugu hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Denisom Pavelom, dobitnikom nagrade Sabora Republike Hrvatske za promicanje prava djeteta.

-Čestitke dobitnicima priznanja – Lani, Petri, Luciji, Ivi, Adamu. Vi ste naš ponos. Kao što slika prikazuje, iznad Dubrovnika ima brdo koje se zove Srđ, na njemu je tvrđava Imperial. Bio je simbol stradanja i tuge, a na kraju simbol velike pobjede, zajedništva i ljubavi. Ne bih vam čestitao samo na priznanju, nego i što ste vi uistinu Imperial – živi spomen na stradalu djecu, vaše vršnjake. Oni bi bili jako ponosni na vas. Zahvaljujući vama, mi smo danas ovdje zajedno. Hvala vam na tome – kazao je Denis Pavela. Zahvalio je i profesorima, razrednicima i roditeljima ‘što odgajaju i stvaraju ovako krasnu djecu’.

-Ne trebamo se bojati za budućnost Lijepe naše – dodao je.

Gradonačelnik Mato Franković pred okupljenima je održao prigodni govor. U svom je obraćanju dubrovački gradonačelnik čestitao mladim laureatima i kazao kako našu djecu potrebno svakodnevno učiti te podsjećati na istinsku vrijednost slobode u kojoj danas živimo, potičući ih uvijek da upravo oni budu inicijatori dobrih djela korisnih za društvo i zajednicu u kojoj odrastaju.

-Strahota rata ugasila je u našoj Domovini 402 mlada života, a bol i čežnja za njima sveprisutna je i danas. Zbog njih i njihovih obitelji, potrebno je uvijek iznova podsjećati na tešku ali surovu istinu o zaustavljenim životima i najvećoj žrtvi obrane u Domovinskom ratu. Svi mi ovdje prisutni svjedoci ratnog razdoblja na zadatku smo da našu djecu učimo da ponizno, s nadom u bolje sutra, budu inicijatori dobrih djela i pronositelji istine o Domovinskom ratu, koji ostaje kao trajna opomena društvu da se takvo što nikada više ne ponovi, ali i ne zaboravi. Jedna od takvih trajnih opomena bit će i dostojanstven spomenik poginuloj djeci u Gružu za koji svakog dana očekujemo raspisivanje natječaja. Brigom o napretku generacija koje dolaze, ovim komadićem prošlosti koji ugrađujemo kao zalog za budućnost, vjerujem kako pružamo barem malu utjehu obiteljima naše poginule djece – istaknuo je gradonačelnik u svom govoru.

Svečanosti je prisustvovao župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

‘Pohvaljujem ovu važnu i vrijednu inicijativu. Ovo je vrijeme kad obilježavamo žrtve srpsko-crnogorske agresije diljem Hrvatske. Naša je zadaća i dužnost čuvati sjećanje na naše hrabre branitelje, ali  i na naše stradale civile, posebno djecu kojoj je agresor prekinuo djetinjstvo. Zahvaljujem ovdje i našoj udruzi, našoj predsjednici, gospođi Mariji Lukšić na brizi i snazi – poručio je, između ostaloga, župan.

Na dodjeli priznanja bio je i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Toma Medveda i državnog tajnika u Ministarstvu branitelja, Špiro Janović.

U znak zahvalnosti za dugogodišnji rad u školstvu te izniman doprinos u području odgoja i obrazovanja,  gradonačelnik Franković uručio je prigodni poklon i učiteljici tjelesne i zdravstvene kulture Đurđici Mašić iz Našica koja je pred samim odlaskom u mirovinu.

Andrea, Maro, Romano, Hrvoje, Maris, Katarina, Marija, Dolores, Vlaho, Đuro, Šimo, Luka, Tonći… Imena su djece našeg Grada, djevojčica i dječaka, tako lijepih, tako mladih, nevinih, na početku svog života, života koji im je iznenada prekinut i nasilno oduzet. Neki od njih su imali tek dvije godine, a neki su završavali škole, dok su neki bili uspješni sportaši. Poput svojih vršnjaka i poput svih nas imali su svoje snove i nade, imali su pravo na budućnost koja im je nasilno oduzeta od strane neprijateljske, agresorske vojske. U Lijepoj našoj je stradalo preko 402 nevine djece, civilnih žrtava Domovinskog rata.

Foto: Zvonimir Pandža

Pročitajte još

FRANKOVIĆ UZ DAN DUBROVAČKIH BRANITELJA: Izgubili smo izuzetne ljude, njihov život bio je zalog našeg mira

Dulist

Korak bliže alternativi za vodoopskrbu povijesne jezgre

Dulist

Ivica Cumeljan podijelio svoja iskustva iz Domovinskog rata sa školarcima Mokošice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija