Grad

[FOTO] ‘VI STE NAŠ PONOS!’ Lana, Petra, Lucia, Iva i Adam dobitnici nagrade ‘Imperial’

[FOTO] 'VI STE NAŠ PONOS!' Lana, Petra, Lucia, Iva i Adam dobitnici nagrade 'Imperial'

Lana Gašpar iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara, Iva Trojić iz Osnovne škole Mokošica, Petra Čengić iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca, Lucia Kordić iz Osnovne škole Montovjerna i Adam Ivanušec iz Osnovne škole Kralja Tomislava dobitnici su godišnjeg priznanja ‘Imperial’ koji se drugi put dodjeljuje kao trajni spomen na poginulu djecu, civilne žrtve Domovinskog rata. Nagrada se dodijelila u nedjelju, na dan obilježavanja Svjetskog dana djece. U ime laureata priznanja Imperial, kratko se prisutnima obratio učenik Adam Ivanušec.

Nagradu su ustanovile majke djece poginule u Domovinskom ratu okupljene u Udrugu hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Denisom Pavelom, dobitnikom nagrade Sabora Republike Hrvatske za promicanje prava djeteta.

-Čestitke dobitnicima priznanja – Lani, Petri, Luciji, Ivi, Adamu. Vi ste naš ponos. Kao što slika prikazuje, iznad Dubrovnika ima brdo koje se zove Srđ, na njemu je tvrđava Imperial. Bio je simbol stradanja i tuge, a na kraju simbol velike pobjede, zajedništva i ljubavi. Ne bih vam čestitao samo na priznanju, nego i što ste vi uistinu Imperial – živi spomen na stradalu djecu, vaše vršnjake. Oni bi bili jako ponosni na vas. Zahvaljujući vama, mi smo danas ovdje zajedno. Hvala vam na tome – kazao je Denis Pavela. Zahvalio je i profesorima, razrednicima i roditeljima ‘što odgajaju i stvaraju ovako krasnu djecu’.

-Ne trebamo se bojati za budućnost Lijepe naše – dodao je.

Gradonačelnik Mato Franković pred okupljenima je održao prigodni govor. U svom je obraćanju dubrovački gradonačelnik čestitao mladim laureatima i kazao kako našu djecu potrebno svakodnevno učiti te podsjećati na istinsku vrijednost slobode u kojoj danas živimo, potičući ih uvijek da upravo oni budu inicijatori dobrih djela korisnih za društvo i zajednicu u kojoj odrastaju.

-Strahota rata ugasila je u našoj Domovini 402 mlada života, a bol i čežnja za njima sveprisutna je i danas. Zbog njih i njihovih obitelji, potrebno je uvijek iznova podsjećati na tešku ali surovu istinu o zaustavljenim životima i najvećoj žrtvi obrane u Domovinskom ratu. Svi mi ovdje prisutni svjedoci ratnog razdoblja na zadatku smo da našu djecu učimo da ponizno, s nadom u bolje sutra, budu inicijatori dobrih djela i pronositelji istine o Domovinskom ratu, koji ostaje kao trajna opomena društvu da se takvo što nikada više ne ponovi, ali i ne zaboravi. Jedna od takvih trajnih opomena bit će i dostojanstven spomenik poginuloj djeci u Gružu za koji svakog dana očekujemo raspisivanje natječaja. Brigom o napretku generacija koje dolaze, ovim komadićem prošlosti koji ugrađujemo kao zalog za budućnost, vjerujem kako pružamo barem malu utjehu obiteljima naše poginule djece – istaknuo je gradonačelnik u svom govoru.

Svečanosti je prisustvovao župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

‘Pohvaljujem ovu važnu i vrijednu inicijativu. Ovo je vrijeme kad obilježavamo žrtve srpsko-crnogorske agresije diljem Hrvatske. Naša je zadaća i dužnost čuvati sjećanje na naše hrabre branitelje, ali  i na naše stradale civile, posebno djecu kojoj je agresor prekinuo djetinjstvo. Zahvaljujem ovdje i našoj udruzi, našoj predsjednici, gospođi Mariji Lukšić na brizi i snazi – poručio je, između ostaloga, župan.

Na dodjeli priznanja bio je i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Toma Medveda i državnog tajnika u Ministarstvu branitelja, Špiro Janović.

U znak zahvalnosti za dugogodišnji rad u školstvu te izniman doprinos u području odgoja i obrazovanja,  gradonačelnik Franković uručio je prigodni poklon i učiteljici tjelesne i zdravstvene kulture Đurđici Mašić iz Našica koja je pred samim odlaskom u mirovinu.

Andrea, Maro, Romano, Hrvoje, Maris, Katarina, Marija, Dolores, Vlaho, Đuro, Šimo, Luka, Tonći… Imena su djece našeg Grada, djevojčica i dječaka, tako lijepih, tako mladih, nevinih, na početku svog života, života koji im je iznenada prekinut i nasilno oduzet. Neki od njih su imali tek dvije godine, a neki su završavali škole, dok su neki bili uspješni sportaši. Poput svojih vršnjaka i poput svih nas imali su svoje snove i nade, imali su pravo na budućnost koja im je nasilno oduzeta od strane neprijateljske, agresorske vojske. U Lijepoj našoj je stradalo preko 402 nevine djece, civilnih žrtava Domovinskog rata.

Foto: Zvonimir Pandža

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist