Zanimljivosti

FOTO Uočnica proslave jubileja katedrale

FOTO Uočnica proslave jubileja katedrale

Prvu Večernju u dubrovačkoj katedrali uoči proslave njezine 300. obljetnice predvodio je u subotu, 12. listopada dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u suslavlju s generalnim vikarom mons. dr. Petrom Palićem, katedralnim župnikom dr. don Stankom Lasićem te svećenicima redovnicima čiji samostani se nalaze na području gradske župe.

Večernju je za ovu prigodu skladala voditeljica katedralnih zborova profesorica Margit Cetinić, a pjevanje su predvodili katedralni zborovi uz sudjelovanje zbora mladih pod ravnanjem profesorice Luce Ćatić.

Prigodni nagovor održao je dr. don Mladen Parlov, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Govoreći o pitanju identiteta kršćanina kao primjer prema kojem mogu ispitivati svoj identitet naveo je Blaženu Djevicu Mariju. Istaknuo je Božji pogled na Mariju opisan u evanđeljima gdje je se naziva milosti puna, svjedočanstvo Elizabete koja za nju kaže da je Marija majka Gospodina njezina te Marijin pogled na samu sebe gdje se ona vidi kao ponizna službenica Gospodnja. Marija svoj identitet iščitava u prvom redu u odnosu prema Bogu, a tako bi trebao i svaki kršćanin, poručio je dr. Parlov.

Nakon mise Mješoviti katedralni pjevački zbor i katedralni madrigalisti uz prigodni orkestar pod ravnanjem Margit Cetinić održali su koncert zahvale za 300 godina barokne katedrale. Na programu su bila djela I. Kokota, B. Sokola, A. Klobučara i I. Meštrovića, Vivaldijev „Magnificat“ i Kunčićeva „Gospi od Porata.“ Solistice su bile Paulina Đapo, sopran, i Laura Hladilo, mezzosopran.

Tijekom koncerta biskup Uzinić uručio je zahvalnice i plakete Stolne crkve Gospe Velike crkvenim institucijama i pojedincima za dugogodišnju suradnju i djelovanje na dobrobit dubrovačkog vjerničkog puka. Zahvalnice su dobile: Družba kćeri milosrđa, Milosrdnice sv. Vinka, rezidencija Družbe Isusove, franjevački samostan Male braće, samostan sv. Dominika, Mješoviti katedralni zbor i Katedralni madrigalisti te Bratstvo Presvetog Oltarskog Sakramenta. Plakete su dobili: Božena Popić Kurtela, dr. Stjepan Krasić, Josip Žuvela, Vjekoslav Cetinić i mons. Toma Lučić. Onima koji nisu nazočili svečanosti plakete će biti uručene naknadno, rekao je župnik Lasić.

Pročitajte još

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist