Aktualno

FOTO U Matici iseljenika predstavili se Blatski fižuli

U Hrvatskoj matici iseljenika Dubrovnik u četvrtak se održalo ugodno druženje te gastro degustacija u sklopu blatske manifestacije ‘Tajanstvena je zemlja suza’, čime je najavljena manifestacija ‘Dani lumblije’.

Mogli su se tako kušati blatska lumblija, hrstule, badmi/arancini, te autohtoni likeri iz etno kuće Barilo. Naime, u svibnju ove godine u Blatu je održana manifestacija ‘Tajanstvena je zemlja suza’, čime se prvi puta u Blatu obilježio Međunarodni dan muzeja. Ovogodišnja zadana tema cijele manifestacije međunarodnog karaktera je bila ‘Muzeji za održivo društvo’.

Tom prilikom od 18. do 25. svibnja održana je navedena manifestacija koja se većim djelom održavala u prostorima etno kuće Barilo, ali i proširila izvan tih prostora koristeći staru povijesnu jezgru Blata sa svim povijesnim i turističkim znamenitostima kao oblik neformalnog muzeja na otvorenom pokazujući kako u današnjem vremenu treba razviti novi koncept doživljaja muzejskog prostora.

Uz zadanu temu obilježavanje je pratila i još jedna povezana tema, a to je ‘Iseljavanje, povijesni pregled i društveni aspekti’. Ova tema izuzetno je bitna za Blato ovu godinu kada se obilježava devedeset godina od prvog velikog vala iseljavanja iz Blata – istaknuli su organizatori.

Važnost manifestacije prepoznale su podružnice Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku i Splitu koje su pružile potporu u realizaciji svih daljnih aktivnosti nakon održavanja navedene manifestacije. Nakon predstavljanja programa u svibnju u Muzejskom dokumentacijskom centru, manifestacija se predstavila i u prostorijama Hrvatske Matice iseljenika Podružnice Dubrovnik.

Inače, događaj su organizirali Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik, Blatski fižuli – ustanova u kulturi te Turistička zajednica općine Blato.

Pročitajte još

Nakon dvije pandemijske godine ponovo održan zimski kamp udruge ‘Slatki život’

Dulist

ARHITEKTICA PETRA RADONIĆ Obranila je diplomski rad o TUP-u, a sada radi na osmišljavanju njegove budućnosti

Andrea Falkoni Račić

MEDVED BRANITELJIMA DUBROVNIKA ‘Dok je neprijatelj htio izbrisati hrvatsku povijest, vi ste je stvarali’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija