Aktualno

FOTO/U Kneževom dvoru predstavljen šarolik program Orlandove godine

FOTO/U Kneževom dvoru predstavljen šarolik program Orlandove godine

Obilježavanje 600 godina od postavljanja Orlanda započelo je 1. siječnja 2019. svečanim balom na Stradunu, a u glazbenom salonu Kneževa dvora ovog petka predstavljen je ukupan program Orlandove godine.

– Dubrovnik ove godine slavi baštinu. Orlando predstavlja najvažniji svjetovni simbol dubrovačke države, ono što u duhovno smislu je bio i jest sveti Vlaho. On je 600 godina uz manje prekide bio ovdje na našoj glavnoj placi – na Stradunu, dočekivao i ispraćao sve ono lijepo i ružno, stoga je došao trenutak da se njegov grad, njegov dom pobrine za njega – rekao je ovom prilikom gradonačenik Mato Franković.

Također, napomenuo je kako se o Orlandu brinulo i u prošlosti, na način kako je to struka ukazivala. Na prećac nećemo, kazao je, donositi zaključke pa reći da ga je najbolje ukoniti kako bi ga sačuvali za buduće generacije. Trenutno, najvažnije je utvrditi koji je najbolji način Orlandovog očuvanja u njegovom izvornom obliku, zaključio je Franković.

Vođeni tim stavom uz aktivnosti oko priprema programa važnost je pridana obnovi Orlandova stupa pa se već u rujnu 2018. pristupilo njegovom skeniranju. U dogovoru gradonačelnika s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek još je u veljači iste godine zaključeno je da će ‘Projekt Orlando’ preuzeti Ministarstvo i Vijeće za kulturnu baštinu te će mu se pridat prioritet, a konkretan rad bit će zaduženje Hrvatskog konzervatorskog zavoda i zavoda u Dubrovniku, poručila je zamjenica gradonačelnka Jelka Tepšić.

Što se pak samog programa obilježavanja tiče – usvojeno je njih ukupno 14 vrijednosti 452 tisuće kuna. Riječ je o programima koje su predložile pojedine udruge, ali i obrazovne ustanove (škole i vrtići) te sportska društva. Turistička zajednica odigrala je važnu ulogu čiji zadatak je promocija i marketing, pa su tako osmišljeni i prigodni suveniri.

– Riječ je o ravnalu od 600 milimetara koji simboliziraju 600 godina od Orlandova postavljanja s mjerom dubrovačkog lakta. Osim toga, proizvedene su i čokoladice ‘Kraš’, a Dubrovački muzeji pripremaju veliku izložbu posvećenu Orlandu te će izraditi i suvenirski program – objasnila je Tepšić.

Izrađena je i posebna internet stranica te su aktivirani profili na društvenim mrežama. Također, poradilo se i na stvaranju gastronomske karte koja, među ostalim, uvrštava sladoled iz slastičarnice ‘Dolce vita’ i koktel koji je ideja Udruge barmena Dubrovnik. Naglasak je, naravno stavljen na tradicionalne dubrovačke sastojke poput oraha ili likera od nespole.

Čitav program prilagođen je široj publici kako bi u njemu jednako mogli uživati mladi i stari Dubrovčani, ali naravno i naši posjetitelji.

Pročitajte još

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist